Csilla, Noémi

Zubin Mehta kitüntetést kapott

2012.10.20. 14:09

Programkereső

Az indiai származású karmester az Izraeli Filharmonikusok élén eltöltött sok évtizedes munkájáért, valamint az izraeli társadalom érdekében végzett tevékenységéért kapott elismerést Simon Peresz izraeli államfőtől.

Mehta 1977 óta áll az Izraeli Filharmonikus Zenekar élén, 2009-ben zenei oktatóprogramot indított el Izraelben élő arabok számára. Mint a díjátadó ceremónián elmondta: "Ha az emberek együtt tudnak énekelni, együtt is tudnak élni". A Nobel-békedíjas Peresz elnök a békét ösztönző üzenetéért is méltatta a karmestert. "Izrael korábban dráma volt, de te drámai szimfóniává formáltál minket anélkül, hogy meg kellett volna alkudnunk. Összhangba hoztál minket" - fogalmazott az államfő. "Akkor jöttél Izraelbe, amikor az még annyira fiatal volt, hogy nem volt kit dirigálni, de te a szívünk karmestere lettél" - fűzte hozzá.

Napjaink egyik legnagyobb karmestereként tisztelt Mehta az Elnöki Kitüntetés (Presidental Medal of Distinction) átvételekor kijelentette: "azzal, hogy Peresz elnök megölelt, már kitüntetett. Nincs nagyobb barátja Indiának Izraelben Simon Peresznél". Hozzáfűzte: "azt, amit Izrael adott nekem az elmúlt ötven évben csak úgy tudom viszonozni, hogy zenészeimet ráveszem, estéről estére a szívükből játszanak az egész világon".

Beethoven: VI. szimfónia - részlet, km.: Izraeli Filharmonikus Zenekar, vez.: Zubin Mehta