Zita, Mariann

Bujtor Balázs a BBC-nél folytatja

2012.10.24. 13:10

Programkereső

A pécsi Pannon Filharmonikusok koncertmestere filmzenei stúdiófelvételek készítésében vesz majd részt.

A hegedűs munkája 2013-ben veszi kezdetét és előreláthatólag két évig tart. A szerződési feltételek szerint a koncertmesteri és a stúdió-zenekari feladatok nehezen összeegyeztethetőek, ezért került sor a távozásra. "Pályafutásom nagyon termékeny és inspiráló öt évét töltöttem itt, nagyon szép koncertek és nagyon jó emlékek maradnak meg bennem erről a közös időszakról" - írta felmondó-levelében Bujtor Balázs. 

Bujtor Balázs
Bujtor Balázs

"Az együttes életében nagyon fontos és meghatározó időszakában dolgoztunk együtt Bujtor Balázzsal, azonban a Pannon Filharmonikusok nem tudja felvenni a versenyt a nemzetközi zenei élet pénzügyi feltételeivel, így megértem a döntést" - mondta Horváth Zsolt a Pannon Filharmonikusok igazgatója. "A váratlan lehetőség és a hirtelen döntés nem okoz fennakadást, hiszen a Pannon Filharmonikusoknak két koncertmestere volt Bujtor Balázs és Deák Márta személyében, aki a legendás hegedűművész, Pauk György tanítványaként a londoni Királyi Zeneakadémián végzett, és szintén öt éve dolgozik koncertmesterként zenekarunknál. A következő időszakban egy személyben Deák Márta látja el a koncertmesteri feladatokat, Bujtor Balázs helyére pedig próbajátékot hirdet a zenekar" - jelentette be az igazgató.

További hír a Pannon Filharmonikusok háza tájáról, hogy a közelmúltban beléptek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Horvát Tagozatába, valamint intenzív közönségszervező tevékenységbe kezdtek azért, hogy növeljék a Horvátországból érkező koncertlátogatói számát. Közleményük szerint a horvát-magyar tagozat segítségével felmérik a horvát kulturális kínálatot, fogyasztási szokásokat és közönségszervezési lehetőségeket. A kamara a hatékony jegy- és bérletértékesítéshez jogi és gazdasági tanácsadást is nyújt a filharmonikusoknak, akik egy éven belül jegyirodákat nyitnának Horvátországban.

Eszékről jelenleg mintegy félszáz bérletes jár a Pannon Filharmonikusok előadásaira, ez a szám azonban jelentősen növelhető. "A komolyzene, mint minőségi árucikk fontos része a kulturális piacnak. Észak-Horvátországban, különösen Eszéken jelentős fizetőképes kultúrafogyasztó réteg van" - idézte a közlemény Horváth Zsolt igazgatót.