Ervin

Vendégek Ankarából

2012.10.24. 12:10

Programkereső

A világ egyik legrégibb szimfonikus zenekara az európai nagyromantika és a török szimfonikus népdalfeldolgozásokból ad reprezentatív koncertet egy világhírű szólistával és karmesterrel.

Tizenhat évvel előbb jött létre Ankarában a II. Mahmud alapította Turkish Presidental Orchestra, azaz a Török Elnöki Szimfonikus Zenekar, mint az Otto Nicolai által életre hívott Bécsi Filharmonikusok. 1826-ban, a magyar történelemből is (sajnálatosan) jól ismert szultánok leszármazottja elhatározta, hogy a legendás Mehter zenekart nyugati mintára átalakítja a császár reprezentatív szolgálatában álló együttest, amelynek vezető karnagya ezután nem sokkal Giuseppe Donizetti (a híres operaszerző, Gaetano testvére) lett.

Vásáry Tamás
Vásáry Tamás

Az október 26-án, a Művészetek Palotájában is bemutatkozó együttes műsorán szerepel az 1972-ben elhunyt Ulvi Cemal Erkin Köçekçe című zenekari szvitje. A török folklór elemeit a nyugati zenébe emelő komponista az ottomán birodalom 17. és 19. század között népszerű fiútáncát örökítette meg 1943-ban bemutatott darabjában. A táncrapszódiát Liszt A-dúr zongoraversenye követi a mű egyik legavatottabb szólistájával, a nagy lírikussal, Vásáry Tamással. A hangversenyt Csajkovszkij IV., f-moll szimfóniája zárja. Az est karmestere a párizsi tanulmányok után hazájába visszatért török muzsikus-nobilitás, Erol Erdinç lesz, a sokoldalú, világszerte ismert, ám a török zenei élet felvirágoztatásáért elkötelezett, kiváló dirigens.