Márk

Orgonasztorik – negyedik fejezet

2012.10.30. 13:03

Programkereső

Meghökkentő mesék a hangszerek királynőjéről Fassang Lászlóval, Mácsai Pállal és a Liszt Akadémia legsikeresebb orgonista növendékeivel november 11-én a Művészetek Palotájában.

Orgonatörténeti kuriózumok, anekdoták az évszázadok során híressé vált orgonistákról, a legkülönlegesebb zenékkel fűszerezve. Milyen legendák övezték egy-egy orgonadarab létrejöttét, mik befolyásolták a zeneszerzőket a különböző művek megírásában? Kik és milyen alkalomból rendeltek orgonadarabokat, mennyire motiválta vagy éppen akadályozta a komponistákat egy-egy orgona felépítése, sípjainak, regisztereinek száma? Sok olyan kiadvány található világszerte, amelyben számos kérdésre talál választ, aki ügyesen keresgél... Levelezéseket, korabeli kritikákat, útleírásokat, naplókat olvasgatva valószerűtlenül színes világ tárul ki a hallgatók előtt. Az élőzenével illusztrált zenetörténeti anekdota- és dokumentumtár azonban ritka vállalkozás, újdonság az előadóknak, különleges élmény a közönségnek.

Fassang László, Mácsai Pál - Orgonasztorik
Fassang László, Mácsai Pál - Orgonasztorik

Schumann és Brahms - egy legendás muzsikusbarátság, amely nem hagyta érintetlenül az orgonairodalmat sem. S ha Brahms, akkor Bach is, hiszen a konzervatív német mester fennen hirdette szellemi rokonságát Johann Sebastiannal. És ha orgona, akkor feltétlenül improvizálás is. Előkerülnek régi kéziratok, amelyek az éppen adott pillanatok ötletei révén elevenednek meg a muzsikusok jóvoltából.