Hella

Érték és szükség

2012.11.07. 10:08

Programkereső

A fenti címmel tart hangszerbemutatót és előadásokkal színesített konferenciát november 10-én a Hangszerkészítő Szövetség a Müpában.

A programsor délután kettőtől kezdődik hangszerbemutatóval és kortárs hangszerdemonstrációkkal egybekötött hangszerpróbákkal, amit ismert zenészek tartanak majd. Három órától a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hangszerészképző Iskoláját mutatja be Lendvai Tamás aranykoszorús hangszerész mester, az iskola igazgatója. Ezt követően Hangszerlélek címmel Dr. Pap János egyetemi docens, a Hangszerészképző Iskola tanára tart előadást. 

Öttől a Zenei Tanácsból meghívottak, muzsikusok és hangszerészek nyitott beszélgetését követhetik figyelemmel az érdeklődők. Téma: az általános értékek és azon szükségletek, amelyek a zenei világ, különösképp a hangszerészet mostani helyzetét meghatározzák. 

A robbantott zongora
A robbantott zongora

A konferencia helyszínén november 11-ig még megtekinthető a Hangszerkészítők Szövetsége által rendezett kiállítás, amely a hangszerek mellett a hangszerész műhelyeket kívánja bemutatni. Mint ismert, minél közelebb kerülünk a hangszerek készítéséhez, javításához annál több mítosszal és legendával találkozhatunk. Ezek titkokról, apáról fiúra szálló mesterfogásokról, különleges összetételű lakkokról, egyedien kezelt fákról és a megszokott emberi képességeket meghaladó mozdulatokról is szól a tárlat. Hangszercsoporttól, munkafázistól függően a hangszerkészítés lehet kézműves, ipari és művészi alkotómunka: a hangszerészet határterület. De egy bizonyos, ebben a tevékenységben mindig ott rejlik a művészi alkotómunka is - a hangszerészet a zene része. A hang lehetősége a hangszerészműhelyben keletkezik. Az itt megtekinthető kiállításon a műhelyek tevékenységébe nyerünk betekintést: szerszámok, készülő hangszerek, instrumentumok részletei és műhelybelsők láthatók. 

Az október 20-tól november 12-ig tartó kiállításon tematizálva, vonós, fúvós és népi kategóriákban tekinthetik meg az érdeklődők a mesterhangszereket, érdekes szerszámokat és műhelybelsőket. Ezek mellett egy "robbantott zongorát" is láthatnak a látogatók, amely a hangszer belső szerkezetébe enged betekintést.