Eszter, Eliza

Fidelio Klasszik: Jordán, Záborszky, Zsoldos

2012.11.16. 08:23

Programkereső

A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának november 17-i adásában megszólal még Ember Csaba is.

A Pinceszínház intim terében lesz látható november közepétől Charles Dickens múlhatatlan klasszikusa, a Karácsonyi ének, Jordán Tamással a főszerepben. Ebenezer Srooge megformálója a számtalan feldolgozást megélt mese töretlen népszerűségének titkáról, a készülő előadásról és a szerepformálásról, valamint személyes karácsonyi emlékekről és a csodavárásról is mesél.

Jordán Tamás
Jordán Tamás

Zsoldos Bálint zongoraművész november 29-én Brahms-esttel lép fel a Fesztivál Színházban. A műsorban is elhangzó monumentális f-moll szonáta mind szépségében, mind technikai nehézségeit tekintve a romantikus zongorairodalom egyik csúcsa: szinte hihetetlen, hogy az öttételes művet Brahms mindössze húszévesen komponálta. A nagy Beethoven-szonáták és Schumann személyes hatása alatt született darab az utolsó a zongoraszonáták sorában - Brahms soha többé nem nyúlt ehhez a műfajhoz. A Három intermezzo és a Hat zongoradarab sorozatai az életmű másik végéről valók: a késői romantika legszebb alkotásai között számon tartott karakterdarabok az idős Brahms lebilincselően színes és megkapóan személyes hangú vallomásai.

Zsoldos Bálint
Zsoldos Bálint

November 14-én A zeneoktatás megújulásának lehetőségei a köznevelés átalakuló rendszerében címmel zenepedagógiai konferenciát tartottak Budakalászon, a Kós Károly Művelődési Házban. A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége által rendezett rendezvényen szó esett a köznevelési intézmények állami fenntartásba vételének aktuális problémái mellett a művészetoktatás jövőjének tartalmi kérdéseiről, illetve a zeneoktatást érintő különböző reformtörekvésekről is. A résztvevőket leginkább érdeklő témákról, a konferencia eredményeiről és céljáról Ember Csabát, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnökét kérdeztük.

Záborszky Kálmán
Záborszky Kálmán

Végéhez ért a 22 héten tartó sorozatunk, amelyben hétről hétre neves művészeket kérdeztünk a Művészetek Palotájához fűződő személyes kapcsolatukról. A sorozat utolsó részében Záborszky Kálmán gordonkaművészt, karmestert, a Szent István Király Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatóját kérdeztük vendégkarmesterekről, emlékezetes produkciókról, amikben részt vett, illetve amiken hallgatóként volt jelen.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére november 18-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.