Márk

Magyar elnök az Europa Cantat élén

2012.11.28. 14:08

Programkereső

Az Európai Kórusszövetség új elnökséget és magyar elnököt választott Móczár Gábort, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) társelnökének személyében.

A kilenc éves elnökségi mandátumát kitöltő Sante Fornasier (Olaszország) leköszönésekor a közgyűlés köszönetét fejezte ki felé a Szövetség érdekében végzett munkájukért, hangsúlyozva az Olasz Kórusszövetség (FENIARCO) értékes közreműködését a 2012-es torinói Europa Cantat fesztivál sikeres megszervezésében. A 40 európai ország mintegy 50 kóruszenei szervezetét és számos kórust ill. egyéni tagot 1963 óta összefogó szövetség közgyűlése idén a franciaországi Toulouse-ban találkozott, és választotta meg a 13 fős elnökséget, amelyben 12 európai ország képviselteti magát. Az elnök munkáját további négy ügyvezető elnökségi tag segíti majd a következő 3 évben: Carlo Pavese (Olaszország) 1. alelnök, Jan Schumacher (Németország) 2. alelnök, egyben a Zenei Bizottság vezetője, Anneliese Zeh (Ausztria) újraválasztott 3. alelnök és Koenraad de Meulder (Belgium) kincstárnok. További elnökségi tagok: Séverine Delforge (Belgium), Martí Ferrer (Spanyolország), Guido Helbling (Svájc), Reijo Kekkonen (Finnország), Victoria Liedbergius (Norvégia), Kaie Tanner (Észtország), Jean-Claude Wilkens (Franciaország) és Daphne Wassink (Hollandia).

Móczár Gábor
Móczár Gábor

A közgyűlés jóváhagyta a következő évek rendezvényprogramját is, amelyben számos esemény található az EU által támogatott "VOICE - Vision On Innovation for Choral Music In Europe" elnevezésű együttműködési projekt 11 országból 14 partner közreműködésével létrehozandó, mintegy 2,4 millió euró összköltségvetésű rendezvénysorozatából. Magyarország két programmal is szerepet vállal az európai kórusélet szereplői között meglévő kapcsolatok erősítését célzó sorozatban: 2013 augusztusában a Pécsett megrendezésre kerülő Eurochoir mellett 2014 áprilisában a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) irányításával a zeneoktatás jövőbeni lehetőségeivel foglalkozik majd egy nagyszabású Nemzetközi Zenepedagógiai Szimpózium.

A Szövetség meghirdette a 2014-es 7. Europa Cantat junior gyermek és ifjúsági kórusfesztivált is és tájékoztatta a közgyűlés résztvevőit, hogy az Európa legnagyobb és leggazdagabb zenei programját kínáló 2015-ös pécsi Europa Cantat XIX előkészületei is megkezdődtek. Pécs 1988-ban egyszer már vendégül látta az Europa Cantat X fesztivált, továbbá az EKF 2010 program keretében a Pécs Cantat - Európa Éneklő Kulturális Fővárosa kórusfesztivált is.

A 2013-as év összes programját bemutató kiadvány megrendelhető a pomázi Magyar Kóruskastélyban működő Közép-kelet-európai Központtól, valamint ott kérhető bővebb tájékoztatás a szervezet további rendezvényeiről.