Konrád, Tivadar

Több magyar érintettségű lemez is Grammy-jelölt

2012.12.06. 17:30

Programkereső

Fischer Iván, Schiff András, Ligeti György és Kurtág György neve is feltűnik a december 6-án nyilvánosságra hozott listában.

A legjobb zenekari előadás kategóriájában a Fischer Iván vezényelte Budapesti Fesztiválzenekar Mahler I. szimfóniáját tartalmazó Channel Classics lemeze is jelölt olyan nevek CD-i mellett mint Michael Tilson Thomas vagy Valery Gergiev. A legjobb kórus előadások között a német lemezkritikusok bestseller listájára is felkerült BMC-kiadvány is szerepel. A korongon Ligeti György Requiem, Apparitions, San Francisco Polyphony című művei hallhatók Eötvös Péter vezényletével. A legjobb klasszikus zenei hangszeres szóló kategóriában Schiff András és a több neves külföldi lap által is méltatott, Bach Das Wohltemperierte Klavierját tartalmazó, az ECM Records által kiadott anyaga is feltűnik. Ugyanebben a kategóriában másik magyar érdekeltségünk is van szintén az ECM-től, mely korongon Kurtág és Ligeti brácsaműveit Kim Kashkashian szólaltatja meg.

Ligeti György Requiem, Apparitions és a San Francisco Polyphony, vezényel Eötvös Péter (BMC)
Ligeti György Requiem, Apparitions és a San Francisco Polyphony, vezényel Eötvös Péter (BMC)

A legjobb operafelvétel címért öt album versenyez. Berg Lulujával a Michael Border vezényelte Symphony Orchestra Of The Gran Teatre Del Liceu, Handel Agrippinájával a René Jacobs dirigálta Akademie Für Alte Musik Berlin, Stravinsky The Rake's Progress-ével a Vladimis Jurowski vezette Londoni Filharmonikusok, Vivaldi Teuzzonéjával a Jordi Savall irányította Le Concert Des Nations és végül Wagner Ringjével a James Levine és Fabio Luisi által irányított Metropolitan Zenekar száll be a képzeletbeli ringbe.

Schiff András, Das Wohltemperierte Klavier, ECM Records
Schiff András, Das Wohltemperierte Klavier, ECM Records

A jazzrajongók négy kategóriában érintettek. A legjobb improvizlált jazz szóló címért Ravi Coltrane, Gary Burton, Chick Corea, Kenny Garrett és Brad Mehldau versenyez. A legjobb jazz énekes album kategóriában többek között Al Jarreau és Esperanza Spalding neve is szerepel. A legjobb jazz hangszeres albuma címére Ahmad Jamal és a Pat Metheny Unity Band is esélyes és a nagy jazz-zenekarok között a Gil Evans Projekt, a Bob Mintzer Big Band és az Arturo Sandoval tűnik fel. A Chick Corea-rajongóknak sokat nem kell izgulniuk, mivel az amerikai élő jazzlegenda négy lemezét is jelölték.

Az 55. Grammy-díjak átadására 2013. február 10-én kerül sor. Az előző évek elismertjeiről itt olvashatnak.