Béla

Ifjú muzsikusokat támogatott az Erste

2012.12.10. 14:33

Programkereső

39 növendék nyerte el a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, annak Baráti Köre és az Erste Bank támogatását.

Az Erste az elsőkért nevű ösztöndíjat tavaly adták át első alkalommal, idén pedig hasonló számú diák részesült a támogatásból. Pályázni három kategóriában lehetett: havi ösztöndíj, lakhatási támogatás vagy egyéni projektek. Az egyéni projektek kategória azért bizonyult a legnépszerűbbnek, mert a díjazott számára lehetőséget nyújt a különböző versenyeken, valamint mesterkurzusokon, nyári akadémiákon, nemzetközi ifjúsági zenei táborokban való részvételre. Az ösztöndíjprogramra összesen csaknem kilencvenen pályáztak.

Az Erste az elsőkért nevű ösztöndíj 2012-es nyertes pályázói
Az Erste az elsőkért nevű ösztöndíj 2012-es nyertes pályázói

Az ösztöndíj összegét a beérkezett pályázatok függvényében állapította meg egy külön e célra létrehozott zsűri. Danks Emese, az Erste Bank Hungary Zrt. kommunikációs igazgatója a pénteki, a régi Zeneakadémián rendezett ünnepi átadón elmondta, a zsűriben dolgozva nemcsak elolvasta a pályázatokat, hanem a Zeneakadémia Baráti Körének képviselőivel együtt meghallgatta a tanárok ajánlásait is, igyekezett kissé közelebbről megismerni azokat a művészjelölteket, akiket majd a pódiumon láthatunk viszont, és akiknek fényes karriert kíván.

Batta András, a Zeneakadémia rektora kiemelte, hogy a pénzintézettől elnyert támogatás azért is fontos, mert nem a mester értékelése, nem osztályzat, hanem kívülről jövő elismerés jelzi, hogy a társadalom elismeri a növendékek teljesítményét. Szabó Vilmos, a Zeneakadémia Baráti Körének elnöke emlékeztetett arra, hogy civil kezdeményezésük idén tizenöt éves. Megjegyezte: bár egyre nehezebb az akadémia számára pénzt gyűjteni, becsülik mindazokat, akik a nehéz gazdasági körülmények között is melléjük állnak.

A támogatást elnyert hallgatók ábécé sorrendben a következők: Antal Szabolcs, Balogh Máté Gergely, Bánfi József, Bartók Tamás, Bauerfeind Éva, Beeri Barnabás, Bodoczki Enikő, Farkas Eszter, Fehér Csaba, Fekete Anikó, Hotzi Enikő, Hotzi Panni, Jámbor Janka, Nagy Míra, Jancza Dániel, Karasszon Eszter, Kernen Mária, Kiss Eszter, Králik Abigél, Kriesch Barbara Virág, Lustyik Ákos, Nemes Réka, Osztrosits Eszter, Pálfalvi Tamás, Pecze Balázs, Puporka Melánia, Reichert Pálma, Simon Sejla, Sveda Brigitta, Szkordolisz Emília, Tóth Marianna, Takáts Márton, Tornyai Péter, Török Tilla, Uzsaly Bence András, Varga Oszkár, Vicze Alexandra, Vörös Szilvia, Vucurevicz Elvira.