Emma

Barenboim Rómában ünnepel

2012.12.12. 11:28

Programkereső

Karrierje kezdetének hatvadik évfordulóján a zongoraművész-karmester a római Szent Cecília Akadémia auditóriumában Mozart- és Chopin-műveket játszik.

"Rendkívül izgatott vagyok, hiszen 60 évvel ezelőtt (tízesztendősen, 1952. december 20-án adta első koncertjét - a szerk.) ebben a városban indult el zongorista pályám, a koncert nem egyszerűen felidézése az akkorinak, hanem kifejezi a városhoz fűződő kapcsolatomat is" - mondta Daniel Barenboim az olasz fővárosban tartott sajtótájékoztatón. Itt adták át Barenboimnak az Emberi Jogok Ligája olasz szervezetének elismerését is azért a tevékenységéért, amelyet az izraeli-palesztin párbeszéd előmozdítása érdekében kifejtett.

Daniel Barenboim
Daniel Barenboim

A csodagyerek zongorista Daniel Barenboim ma már a világ leghíresebb zenekarait vezényli. A múlt héten a milánói Scala évadát nyitotta meg a Lohengrin előadásának karmestereként.

A művész Buenos Airesben született emigráns orosz zsidó családban. Ötévesen kezdett zongorázni, szólistaként meghódította az európai nagyvárosokat és az amerikai közönséget is. Karmesterként 1957-ben debütált Haifában, a vezető zenekarok közül 1967-ben a londoni filharmonikusokkal lépett fel először.

1999-ben Edward Said palesztin-amerikai irodalomtudóssal izraeli és palesztin fiatalokból álló zenekart alapított Nyugat-Keleti Díván Zenekar néven (a név utalás Goethe egy versciklusára). A karmester az argentin, izraeli és spanyol állampolgárság mellé 2008-ban tiszteletbeli palesztin állampolgárságot kapott, így ő lett az első, aki izraeli és palesztin útlevéllel is rendelkezik.

Bach: Goldberg-variációk - Ária, km.: Daniel Barenboim (zongora)