Csilla, Noémi

Fidelio Klasszik: György Ádám, Rácz Zoltán

2012.12.14. 08:03

Programkereső

A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának december 15-i adásában megszólal még Farkas Róbert és Belső Nóra is.

György Ádám zongoraművész 2013. január 2-án koncertet ad a Művészetek Palotájában. A világkörüli turné részét képező, rendhagyó koncerten saját improvizációk és Liszt Ferenc h-moll szonátája hangzik majd el. A művész a Zeneakadémia épületének bezárása óta nem lépett fel Magyarországon, így nagy örömére szolgál, hogy a különböző nemzetek kultúráját és eltérő stílusokat összekötő Kontraszt-turné keretében itthon is koncertezhet. A Carnegie Hallt többször is megjárt, világszerte ismert zongorista az improvizációról, a h-moll szonátáról és a magyar közönségről is mesélt.

György Ádám
György Ádám

2012 szilveszter éjszakáján ismét az Amadinda Ütőegyüttes és Presser Gábor zenéje tölti be a Müpa hangversenytermét. A már hagyománynak számító koncert egyik legfőbb vonzerejét azok a produkciók jelentik, amelyek ritkán vagy soha korábban nem voltak hallhatók, köztük olyanok is, amelyek nagy valószínűséggel kizárólag egyszer, ez alkalommal hangzanak el. A hangverseny vendég együttese ezúttal a Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikar lesz. Rácz Zoltánnal, az Amadinda Ütőegyüttes vezetőjével a koncert műsoráról, valamint a nemrégiben megjelent új lemezükről beszélgettünk.

Amadinda Ütőegyüttes, Rácz Zoltán, Steve ReichAmadinda 25, jubileumi koncert, Müpa, díszvendég: Steve Reich
Amadinda Ütőegyüttes, Rácz Zoltán, Steve ReichAmadinda 25, jubileumi koncert, Müpa, díszvendég: Steve Reich

Ínyenc vacsorával kombinált zenekari estet ad Capriccio címen Farkas Róbert zenekara, a Budapest Bár december 27-én a nemrég megnyílt azonos nevű szórakozóhelyen. Öt évvel ezelőtt, a Zeneakadémia befejezése után z ő vezetésével néhány fiatal muzsikus elhatározta, hogy feltámasztja a budapesti kávéházi és mulatós hagyományokat - így kezdődött a Budapest Bár története.  A zenekar most új vállalkozásba fogott: Capriccio című műsorukkal egy másik megfakult fényű műfajba, az éttermi cigányzenébe lehelnek új életet. Különleges műsoruk betekintést ad a magyar cigányzene híres alakjainak életébe is.

Farkas Róbert
Farkas Róbert

Veszedelmes viszonyok, szerelmi háromszögek, amelyekről nem vagy alig beszélünk, pedig a párkapcsolatok jelentős részében előfordul. Belső Nóra pszichiáter nemrég megjelent Utak egymástól című kötete a szeretői kapcsolatokról szól. Nem erkölcsi ítélet, hanem izgalmas tényfeltárás jellemzi a könyvet. Erről a ma is tabunak számító, sokak szemében kínos témáról beszélgettünk a szerzővel.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére december 16-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.