Aladár, Álmos

Hallott már a Bard College-ról?

2013.01.08. 17:45

Programkereső

A neves amerikai zeneoktatási intézmény magyar ösztöndíjasai adnak koncertet január 13-án a megnyitás előtt álló Budapest Music Centerben.

A Bard College Conservatory of Music azzal a küldetéssel nyitotta meg kapuit, hogy a jövő nemzedékének legkiválóbb zenészeit nevelje fel. Az intézmény programjának alapfilozófiája, hogy egy zenésznek széleskörű tudással kell rendelkeznie mind a zene, mind a tudományok és társművészetek területein ahhoz, hogy tehetségét a legjobban kiaknázhassa.

A Conservatory of Music tanári kara világhírű zenészekből áll. Tagjai többek között a Guarneri, Emerson, Shanghai és Orion vonósnégyesek, a Beaux Arts Trió, a Windscape és New York Fúvósötösök, a So Percussion, a Metropolitan Opera Orchestra, a New York Philharmonic és az Orpheus Chamber Orchestra kiváló zenészei, de a háromszoros Grammy-díjas Joan Tower zeneszerző, valamint olyan világhírű művészek is megtalálhatóak a tanárok között, mint Peter Serkin, Soovin Kim, Jeremy Denk, Ida Kavafian, Ani Kavafian, Richard Goode, Shmuel Ashkenasi, Jeffrey Kahane, Tara Helen O'Connor, David Krakauer, Anthony McGill, Elaine Douvas, Julie Landsman, Jeffrey Lang és Dawn Upshaw.

A Bard Conservatory Orchestra 2012 júniusában Taiwan és Kína nagyvárosait érintve turnézott, amely folyamán Tajpej, Hongkong, Shanghai, Peking, Tianjin, Wuhan és Guangzhou hangversenytermeiben hatalmas sikerrel adott teltházas koncerteket. A zenekar otthonául szolgáló Fisher Centerben megrendezett négy sikeres évad után, az együttes 2010 áprilisában mutatkozott be Manhattanben, a Lincoln Centerben kivívta, a közönség és a New York Times kritikusainak elismerését is. 2013 májusában a zenekar ismét a Lincoln Centerbe látogat, ahol a Bard Music Festival 24. évadának (Stravinsky and His World) apropóján ad koncertet.

Bard Conservatory meghívó
Bard Conservatory meghívó

A január 13-i budapesti koncerten a Bard College magyar ösztöndíjasai lesznek a főszereplők, de közreműködik Bársony Péter brácsaművész, az intézmény korábbi ösztöndíjasa, valamint dr. Robert Martin csellóművész, a Bard College Conservatory of Music igazgatója. A hangversenyre egy hatállomásos közép-európai turné keretében kerül sor, s ez alkalomból kérték fel az előadók fiatal kollégájukat, a Bard College középiskolai programján tanuló Sunbim Kim-et, hogy komponáljon számukra új kamaraművet. A Két tükör című darab ősbemutatója a turné első állomásán, január 10-én a debreceni Kodály Teremben lesz. A részletes műsorért és a fellépők listájáért kattintson a lenti program linkre!