Zsuzsanna

Dalok a hazáról

2013.01.09. 13:45

Programkereső

Január 11-én Leila Pfister svájci mezzoszoprán és Polgár Judit zongoraművész ad koncertet az Óbudai Társaskörben. Műsorukon romantikus zeneszerzők és Kodály dalai szerepelnek.

Kinek a völgy, kinek a sziklás fjord, kinek a puszta. Mindenkinek más jelenti a hazát, de a haza a legtöbb komponista számára különleges, meghatározó élmény. A 19. század zeneszerzői - Brahms, Dvořak, Grieg, Sibelius - a romantika nemzeteszményének kifejezésére fordultak a népdal felé, és ebben a hangvételben komponáltak dalokat. A 20. század számára nem volt elég a népies szín, a nép valódi hangja szólalt meg a maga természetességével, néha nyersességével. Kodály Zoltán úttörő lelkesedéssel járta a falvakat, gyűjtötte a népdalokat, és bemutatta a koncerttermek közönségének is.

Leila Pfister és Polgár Judit
Leila Pfister és Polgár Judit

Leila Pfister a baseli születésű fiatal mezzoszoprán a Zürichi és a Berni Zeneakadémián tanult, majd részt vett többek között Pierre Boulez, Irwin Gage és Brigitte Fassbaender mesterkurzusán. Rangos énekversenyek díjazottja, a Nürnbergi Opera tagja. Polgár Judit Budapesten született, tizenöt éves korától él Zürichben, amikor édesapja, Polgár László operaénekes, a Zürichi Operaházhoz szerződött. Felsőfokú zenei tanulmányait a Zürichi és a Karlsruhe-i Zeneakadémián folytatta. Számos rangos verseny díjazottja, a 2010-es Nürnbergi Joseph Suder Dalversenyen a Legjobb Zongorakísérő díját nyerte el. Első közös lemezük Songs of a New Era címmel tavaly jelent meg. "Lent a völgyben" című koncertjükkel Budapest után februárban a Nürnbergi Operában lépnek fel.