Alfréd

Újra egy színpadon a Bogányi-testvérek!

2013.01.10. 13:10

Programkereső

Január 17-én Pécsett, másnap a Müpában Bogányi Gergely lesz a testvére, Bogányi Tibor által vezetett Pannon Filharmonikusok szólistája.

A januári hangversenyeken Bogányi Gergely Bartók II. zongoraversenyében működik közre. A darab hátteréről: Európa légkörét az 1930-as évek elején a totalitárius diktatúrák létrejöttének hangulata hatja át. Az "írástudók" számára a kísérletezéseknél fontosabbá válik, hogy emberek tömegeinek üzenjenek. Ilyen szándékkal írja Bartók Béla 2. zongoraversenyét. A Bach és Stravinsky concerto-elvét követő alkotás népszerű témáival, architektúrájában szimmetrikus ciklusrendszerével széles közönség számára érthető. 

Bogányi Gergely
Bogányi Gergely

A pécsiek műsorán Bogányi Tibor vezényletével felcsendül továbbá Maurice Ravel Miroirs című ciklusának 4. darabja, az Alborada del gracioso (A bohóc hajnali szerenádja), valamint Szkrjabin 3., c-moll szimfóniája. A középkori trubadúrok egyik műfaját idéző Ravel-alkotás eleven spanyol ritmikával színesített. Benne egyesül a tényszerű virtuozitás a déli temperamentum szerelmesen epedő dallamaival. Alexandr Szkrjabin életműve egyetlen stílushoz, áramlathoz sem kapcsolható. Különös ambíciója volt olyan muzsikát írni, amitől a világ átlényegül anyagiból a szellemibe- nem meglepő, hogy a szovjet kultúrpolitika mostohagyerekként kezelte. 3. szimfóniája (c-moll, Op. 43) egy triptichon (Isteni költemény, Az extázis költeménye, A tűz költeménye) első darabja.  

Bogányi Tibor
Bogányi Tibor

A 2012. novemberi bérletindító koncert után a január 18-i hangverseny a Pannon Filharmonikusok hagyományos pesti, a Művészetek Palotájában megrendezett sorozatába illeszkedik. A zongora négy arca című ciklus jeles magyar és nemzetközi hírű zongoraművészeket állít a középpontba. A PFZ következő, márciusi koncerten Ránki Dezső Mozart c-moll zongoraversenyét játssza, majd áprilisban Fazil Say Ravel G-dúr, a májusi évadzárón Frankl Péter Schumann a-moll zongoraversenyét adja elő. Az évadzáró koncert különlegessége, hogy a Pannon Filharmonikusok állandó karmestere, Vass András írta át nagyzenekarra Schubert vonósnégyesét.

Pannon Filharmonikusok
Pannon Filharmonikusok

A pécsi Pannon Filharmonikusok immáron tíz éve van jelen saját sorozattal a főváros zenei életében. A teltházas koncertek sora jelzi, hogy megvalósult mára a zenekar szakmai megújulása. A Pannon Filharmonikusok a 2002/2003-as évadban adott első ízben három koncertet Budapesten, akkor még az Olasz Intézetben, maroknyi közönség előtt. Ma már 80% a bérletesek aránya az öt koncertből álló sorozatban, a Művészetek Palotájában.