Gusztáv

Mariss Jansons kapta a 2013-as Siemens-díjat

2013.01.13. 08:48

Programkereső

A hetvenedik születésnapját január 14-én ünneplő lett karmester az életműdíjjal 250 ezer Eurót is kapott.

A Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, valamint az Amszterdami Concertgebow vezető karmesterének a zene iránti töretlen és mély elkötelezettségét, művészetében az őszinteségével kitűnő emberi megközelítését ismerte el a kuratórium - tolmácsolta a döntés magyarázatát Thomas Ángyán, a zenei alapítvány kuratóriumának elnöke. Humor és nagylelkűség is jellemzi zenekarvezetői munkáját, ezért is tisztelik és szeretik a két világhírű zenekar tagjai. A díjátadó ünnepséget június 4-én a müncheni Prinzregententheaterben tartják, a laudációt az amerikai származású sztárbariton, Thomas Hampson mondja.  Az Ernst von Siemens Zenei Alapítvány 1974 óta adja át zenei díját, idén tehát 40. alkalommal. Az elismerést a magyar zenészek közül, 1998-ban Kurtág György, 1993-ban Ligeti György kapta meg.

Mariss Jansons
Mariss Jansons

A dirigens, aki a Művészetek Palotájában is fellépett és kétszer is vezényelte a bécsi újévi koncertet, január 14-én lesz 70 éves. Bár tagadhatatlanul a sztárkarmesterek kategóriájába tartozik, túl két színinfarktuson és egyéb egészségi problémákon, az utóbbi időben visszafogottan tervez, elegendő a két nagy zenekar, a Bajor Rádió együttese és a Concertgebouw Zenekar vezetésével megbirkóznia. 1996-ban az Oslói Operaház Bohémélet előadása közben kapott infarktust, felépülése hét hónapig tartott, de nem látott okot visszavonulni. "Az életemet a zene iránti szenvedély dominálja, a karmesterség nem a szakmám, hanem a szerelmem. Az életfilozófiám azonban a kulcsfontosságú értékek tekintetében megváltozott" - mondta.

Zenészcsaládban született Rigában: édesapja a neves karmester, Arvid Jansons, édesanyja, Erhaida Jansons is híres énekes volt. Mariss Jansosns hároméves korában kijelentette: karmester lesz. Ennek ellenére a szentpétervári (akkor leningrádi) konzervatóriumban először hegedülni és zongorázni tanult, majd 1969-ben Bécsben Hans Swarowskynál lépett magasabb osztályba és Herbert von Karajannál is képezte magát. 1985-ben vette át a Szentpétervári Szimfonikusokat Jevgenyij Mravinszkijtól, majd 1979 és 2000 között az Oslói Filharmonikusokat vezette. 1997-től 2004-ig a Pittsburgh Symphony Orchestra élén dolgozott. 2003-ban vette át Lorin Maazeltől a Bajor Rádió zenekarát, 2004-ben kérték fel a Concertgebouw Orchester irányítására, mindkét együttesnél 2015-ig szól a szerződése.

Mariss Jansons
Mariss Jansons

Az orosz repertoár mellett Mahler, Richard Strauss, Brahms, Beethoven, Haydn és Bruckner műveinek avatott tolmácsolójaként tartják számon. Számos nemzetközi elismerés birtokosa. Születésnapja alkalmából arról beszélt, hogy Münchennek új koncertteremre van szüksége. "Nincs hol próbálnunk, a Gasteig felújítás előtt áll, a Herkulessaal sem a miénk. Gondolják el, milyen kínos lenne, ha a Bayern Münchennek a bajnokok ligájára az utcán, az aszfalton kellene felkészülnie és nem a stadionjában. Ezt a tarthatatlan helyzetet mielőbb meg kell oldani" - hangsúlyozta a világhírű karmester.