Donát

Két különlegesség a MÁV Szimfonikusokkal

2013.01.14. 16:35

Programkereső

Január 19-én új kamarazenei sorozatot indít a zenekar, 23-án pedig Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével lépnek fel a Müpában.

A MÁV Szimfonikus Zenekar művészeinek új kamarazenei koncertsorozatának első estjét január 19-én rendezik az Olasz Intézetben. A műsoron Ravel: Bevezetés és Allegro című műve, Corelli: g-moll (Karácsonyi) concerto grossója, Rosssini: G-dúr fuvolanégyese és Wolf: Olasz szerenádja szerepel. Néhány nappal később, immár a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben teljes létszámmal lépnek fel a "mávosok" a Müpában: 23-án Kobayashi Ken-Ichiro (Kobajasi Kenicsiro) három Csajkovszkij-mű élén vezényli a zenekart.

Kobayashi Ken-Ichiro
Kobayashi Ken-Ichiro

A japán dirigens csaknem négy évtizede, 1974-ben mutatkozott be Magyarországon, amikor is megnyerte a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyét. Azon a versenyen vezényelte először a MÁV Szimfonikus Zenekart, amely együtteshez azóta is különlegesen vonzódik. Az est szólistája, Várdai István a fiatal magyar csellisták egyik legkiválóbbja, aki - sok más mellett - nem kisebb "trófeával" büszkélkedhet, mint a moszkvai Nemzetközi Csajkovszkij Verseny harmadik díja és a Genfi Nemzetközi Zenei Verseny fő- és közönségdíja.

Várdai István
Várdai István

A MÁV zenekar vendégeként is Csajkovszkij-művet játszik január 23-án: a Változatok egy rokokó témára című művet az orosz szerző régi korok európai zenéjéhez való kötődése ihlette, melyben az emberi hanghoz legjobban hasonlító hangszer, a gordonka hol éneklő, hol táncos, hol pedig virtuóz játékát élvezhetjük. Az est műsorán elhangzik még a Puskin elbeszélő költeménye nyomán komponált Anyegin híres Polonéze, valamint Csajkovszkij egyik legnépszerűbb kompozíciója, a IV. szimfónia.