Ágnes

Szabó Ildikó a Concerto Budapest élén

2013.01.17. 15:15

Programkereső

A 19 éves csellóművész január 19-én Keller András vezényletével lép fel a Budapest Music Centerben.

A már most, félkész állapotban is kiváló akusztikájú új kamarateremben a Concerto Budapest Schubert I. és II. szimfóniáját játssza, közöttük hangzik el Haydn C-dúr csellóversenye Szabó Ildikó szólójával. A fiatal gordonkaművész 1993. április 14-én született Budapesten muzsikus családban: nagyapja, Szabó Csaba zeneszerző, zenetudós, népzenekutató. Édesapja Szabó Péter, a Budapesti Fesztivál Zenekar szólócsellistája, édesanyja, Lénárt Ágota zongoraművész. Ildikó négyévesen kezdte zenei tanulmányait Czeh Ágnes növendékeként a Tóth Aladár Zeneiskolában, 11 évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kivételes Tehetségek Osztályának hallgatója, ahol tanára Mező László volt. Olyan neves művészek mesterkurzusain vett részt, mint Onczay Csaba, Heidi Litschauer, Wolfgang Boettcher, Philippe Muller és Starker János. 2011 októberétől Jens Peter Maintz növendéke a Berlini Művészeti Egyetemen.

Szabó Ildikó
Szabó Ildikó

Ötévesen adta első nyilvános koncertjét, 12 évesen szólókoncertet adott a Művészetek Palotájában, egy évvel később hangversenyét a Magyar Rádió élőben közvetítette. Rendszeresen fellép Magyarországon és Európa nagyvárosaiban, és visszatérő vendége a Budapesti Fesztiválzenekar "Kakaókoncert" sorozatának. 2009-ben a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lépett fel, Haydn C-dúr gordonkaversenyének szólistájaként. 2010 februárjában Csajkovszkij Rokokó variációit játszhatta a Nemzeti Filharmonikusokkal. 2008 áprilisában, 14 évesen elkészítette első szólólemezét, Tündértánc címmel, a Hungaroton lemezkiadónál, a felvétel a gordonkairodalom legvirtuózabb darabjait tartalmazza. 2011-ben - 18 évesen - készítette el a Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Körének a támogatásával első DVD felvételét, melyen J. S. Bach, L. van Beethoven és B. Martinu művei mellett Kodály Zoltán szólószonátája szerepel.

Szabó Ildikó
Szabó Ildikó

Az Indiana University (Bloomington, USA) 2007-2010-ig ösztöndíjjal támogatta tanulmányait a Nyári Vonós Akadémián. 2010-ben teljes ösztöndíjjal meghívást kapott a nagy presztízsű Verbier Festival Academy mesterkurzusaira. Szólistaként olyan karmesterekkel dolgozott, mint Vásáry Tamás, Takács-Nagy Gábor, Michael Sanderling. Fellépett Liszt Ferenc Kamarazenekarral, a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Portói Szimfonikusokkal és a Hamburgi Szimfonikusokkal. "Szabó Ildikó fantasztikus csellista és muzsikus. Kivételesen ritka technikával, briliáns intellektussal, kreatív és ötletes zenei szellemmel rendelkezik. Ildikó felhőtlen öröme az előadásban és titokzatos képessége a közönséggel való kommunikációhoz, biztosíték arra, hogy a klasszikus zenei művek megfelelő kezekben lesznek" - írta róla Vásáry Tamás, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának örökös tiszteletbeli főzeneigazgatója.

Szabó Ildikó
Szabó Ildikó

Ildikó számos verseny díjazottja, trófeái között szerepel a Friss Antal Országos Csellóverseny, a David Popper Nemzetközi Csellóverseny, a drezdai Dotzauer Nemzetközi Csellóverseny, a Budapest Csellóverseny, az Alfredo Vanda Marcosig Európai Csellóverseny, a Guilhermina Suggia Emlékverseny és a zágrábi Antonio Janigro Nemzetközi Csellóverseny, valaminta Tonali Grand Prix díja is. Ildikó nemzetközi gordonkaversenyeken elért díjainak száma ezzel 15-ra emelkedett.