Eleonóra

Legyen ott a Bartók-maraton nyitóelőadásán!

2013.01.21. 15:29

Programkereső

Játsszon a Fidelióval, és hallgassa meg velünk Bartók I. hegedűversenyét és Concertóját Banda Ádámmal és a MÁV Szimfonikus Zenekarral!

Bartók Béla életművének szentelt egész napos koncertsorozat alkotja majd idén annak az immár hagyományos zenei maratonnak a programját, amelyet még 2008-ban hívott életre Fischer Iván és a Művészetek Palotája. Február első vasárnapján Bartók világformáló munkásságból kínál szám szerint tizenegy koncertnyit a közönség körében oly népszerű maraton.

Bartók-maraton 2013 (grafika: Budapesti Fesztiválzenekar)
Bartók-maraton 2013 (grafika: Budapesti Fesztiválzenekar)

Fischer Iván ezekkel a szavakkal ajánlja a figyelmünkbe ezt a különleges zenei ünnepnapot: "Bartók Béla életműve különösen alkalmas arra, hogy egy egész napos rendezvényen körüljárjuk, hiszen Bartók sok műfajba kóstolt bele. Igaz, néhány műfajból csak egyetlen alkotása született, de ezek mind mesterművek. Elkészült egy opera, egy balett, egy pantomim. Bartók zenekarra írt egy szimfónia-jellegű nagy művet, a Concertót, kamarazenekarra a Zenét, a Divertimentót, oratorikus együttesre a Cantata Profanát. Vannak dalok, kórusművek, vonósnégyesek, más kamaradarabok. Emellett hatalmas a zongoraművek sora, közöttük különös jelentőségűek a pedagógiai célú darabok, a Gyermekeknek, a Mikrokozmosz. Csodálatosan gazdag ez a hagyaték, nagy öröm lesz egy napot szentelni Bartók művészetének."

Fischer Iván
Fischer Iván

A február 3-án 10:30-kor kezdődő koncerten két olvasónk vehet részt a Fidelio vendégeként, amennyiben az alábbi kérdésre a helyes választ jelöli meg 2013. január 31. 15:00-ig:

Ki volt az első BFZ-MÜPA maraton zeneszerzője?