Fábián, Sebestyén

Kla(s)zz koncert a Miskolci Szimfonikusokkal

2013.01.22. 16:35

Programkereső

Az idei első Klazz koncertet február 1-én rendezik meg Lukács Miklós, Mérei Tamás, Csepregi Gyula és Márffy Gabriella közreműködésével.

A szimfonikus és jazz hangzását ötvöző koncerten elhangzik majd Fridrich Gulda Csellóversenye, Oláh Kálmán Hungarian Moods, valamint Zsoldos Béla Movie és Mericske Ernő Vivaldiana című darabja. A hangvsersenyen olyan neves művészek lépnek színpadra a Miskolci Szimfonikus Zenekarral, mint Mérei Tamás csellóművész (aki egyébként a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója), Csepregi Gyula szaxofonművész, Márffy Gabriella hegedűművész, és Lukács Miklós cimbalomművész (képünkön).

Lukács Miklós
Lukács Miklós

A február 1-i koncerten közreműködik Dés András (ütőhangszerek) és Barcza Horváth József (nagybőgő), ők ketten Oláh Kálmán cimbalomversenyében játszanak a szólista Lukács Miklóssal. Ez lesz Oláh Kálmán cimbalomversenyének az első vidéki előadása (az ősbemutató a Művészetek Palotájában volt). Ez a zenemű is hallható azon a lemezen, amely 2012-ben jelent meg Cimbalomversenyek címmel, a Hangvető kiadó gondozásában.

Kovács László
Kovács László

Kovács László, a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, aki karmesterként is elkötelezett híve a jazznek, több mint hat éve határozta el, hogy a megszokott szimfonikus koncertektől eltérő újdonsággal is szeretné meglepni a zenekedvelő kedvelő közönséget. Ennek köszönhetően születtek meg a Klazz koncertek. Az elképzelés olyan népszerűnek bizonyult, hogy mára elképzelhetetlenné vált az évad Klazz koncertek nélkül. A sorozat elnevezése a klasszikus és a jazz szavak összevonásából keletkezett. Az utóbbi évek során számos neves, nemzetközileg is elismert művésszel dolgozott együtt a miskolci zenekar a Klazz koncertek alkalmával. A vendégek között volt például (a teljesség igénye nélkül): Vukán György, Oláh Kálmán, Balázs Elemér, Fekete-Kovács Kornél, Babos Gyula, Borbély Mihály, vagy László Attila.