Vince, Artúr

Világpremierre készül az NFZ

2013.01.23. 10:59

Programkereső

Először mutatják be a 20. század egyik legjelentősebb magyar zeneszerzője, az 50 éve elhunyt Lajtha László A négy isten ligete című alkotását a Nemzeti Filharmonikus Zenekar január 24-i koncertjén.

"Idestova másfél hónapja ismerkedünk a kompozícióval. Óriási mű, monumentális keresztmetszete az 1943-as időszaknak. Ahogy Bartók ugyanebben az évben megfogalmazta, miként látja Európát és Magyarországot Amerikából, Lajtha is komponált egy 'diagnózist'. Bartók kezéből a Concerto került ki. Megjegyzem, Bartók is egy balett tervével foglalkozott, ami nem valósult meg. A Concerto lekerekített és összefoglaló" - nyilatkozta Dénes István. 

Dénes István
Dénes István

Az est karmestere szerint Lajtha nézőpontja más, innen való. "Megrendítő és nagyon reális, katonacsizmák dübörgését halljuk. Van be benne például egy keringő, amelyet ő valse noble-ként jelöl meg, ám nagyon komor világot ábrázol. Van azután egy demagógnak nevezett tétel, amelyben elképesztő brutalitással, de természetesen zenei eszközökkel jeleníti meg az elszánt, a mindenen és mindenkin keresztül gázoló embertípust" - hangsúlyozta.

Ugyanakkor érezni, hogy a nép senyved, vér folyik, sikoltoznak. Felcsendül egy komoly induló és egy könnyed variáció is. "Fantasztikus, hogy ebben a könnyednek mondott variációban mi minden szólal meg, dzsesszbejátszástól félbe maradt zenei mondatokig. Kaleidoszkópszerűen villannak fel képek - ma is igen mély érzésűnek tűnik fel az egész" - tette hozzá Dénes István.

"A négy isten ligete cím bukolikus hangulatot sugall, ezért kicsit talán megtévesztő, de a műben szó sincs idillről, engem Chaplin Hitler paródiáira emlékeztet" - árulta el a karmester. A produkció térkoncepcióját a rendező, Galgóczy Judit , a koreográfiát M. Kecskés András pantomimművész készítette.

A koncert első felében egy népszerű romantikus versenymű, Brahms D-dúr hegedűversenye hangzik el Sergey Khachatryan előadásában. A fiatal örmény hegedűművész 2007 tavaszán, a BBC Szimfonikusok vendégjátékán beugróként aratott váratlan és nagy sikert ugyancsak a Művészetek Palotájában.