Gusztáv

Kobayashi és a debreceni Feltámadás

2013.01.25. 16:14

Programkereső

A Kodály Filharmónia meghívásának eleget téve január 26-án Mahler II. "Feltámadás" szimfóniáját vezényli a japán karmester.

A fellépések alatt és a koncertek után is rengeteg pozitív visszajelzést kapott a debreceni közönségtől Kobayashi Ken-Ichiro (Kobajasi Kenicsiro) japán karmester, aki lassan négy évtizede erős szálakkal kötődik a városhoz és Magyarországhoz. "Jövőre lesz negyven éve, hogy megnyertem a Magyar Televízió nemzetközi karmesterversenyét, és nagyon jól esik, hogy Magyarország és Debrecen nem felejtett el engem. külön öröm számomra, hogy a debreceni zenekarral Mahler II. szimfóniáját játszhatjuk, és hogy az alföldi közönséggel együtt élvezhetem ezt a gyönyörű zenét" - fogalmazott a dirigens, akit 2012-ben a Zeneakadémia tiszteletbeli tanárává avattak Budapesten.

Kobayashi Ken-Ichiro a debreceni Kodály Filharmónia próbáján
Kobayashi Ken-Ichiro a debreceni Kodály Filharmónia próbáján

A Bartók teremben tartott próbát megelőzően a műről szólva rámutatott annak vallási motívumaira is. "Amikor felcsendül a mű, egyben egy ima is felcsendül. Én pedig a koncerten külön imádkozni fogok azokért a honfitársaimért, akik a tavalyi földrengést követő pusztítás nyomán még mindig sokat szenvednek" - hangsúlyozta Kobajasi Ken-Icsiro.

A cívis városban valaha tartott koncertek egyik legnagyszabásúbb eseményére a Főnix Csarnokban gigantikus színpad épül. Több mint 250 zenész: a Kodály Filharmonikusok és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Szimfonikus Zenekara 112 fős óriásegyüttessé olvad össze, a 140 énekkari művész három kórusból - Kodály Kórus, a nyíregyházi Cantemus Vegyeskar, Csokonai Színház Énekkara - tevődik össze, a szólisták pedig Váradi Zita és Schöck Atala lesznek. 

"Igazi kulturális összefogás lesz ez a hangverseny - nyilatkozta az előkészületek során a Kodály Filharmónia igazgatója-művészeti vezetője, Somogyi-Tóth Dániel. "Abban a ritka szerencsés helyzetben vagyunk, hogy kórusunk és zenekarunk is van. Adta magát tehát, hogy egy nagy karmester mellé, egy akkora helyre, mint a Főnix Csarnok a zeneirodalom egyik legnagyobb alkotását társítsuk. Mahler fantasztikus zenéit nem lehet elégszer játszani... Úgy vélem, a II. szimfónia a  zenetörténet legkomolyabb és legmélyebb muzsikája, ami nem csak a komolyzene elkötelezett híveinek érdeklődésére tarthat számot, pláne nem ebben az előadásban. A remek hang- és fénytechnika csak tovább fokozza majd az élményt" - tette hozzá a művészeti vezető.

Somogyi-Tóth Dániel
Somogyi-Tóth Dániel

A meghívás korántsem véletlen, Somogyi-Tóth Dániel ugyanis gyermekkora óta nagy tisztelője a japán mesternek. "Emlékszem, már akkor csodáltam egyéni és összehasonlíthatatlan stílusát, kisugárzását, fantasztikus zeneiségét. Sok koncertjén vettem részt zeneakadémista koromban, nagy megtiszteltetés volt, amikor a professzoraim egyszer beültettek a tanári páholyba, s szemtől szemben ülhettem vele, miközben dirigált. Tevékenysége meghatározza a karmesterség mibenlétét! A magyarországi közönség számára ő az egyik legnagyobb dirigens, köztiszteletben áll. Fontosnak tartom, hogy Debrecenbe minél több, hozzá hasonló, ikonikus muzsikust hívjunk meg!" - mondta el a január 26-i koncert előtt a debreceni Kodály Filharmonikusok vezetője.