Vince, Artúr

Bartók Maraton – végre!

2013.01.26. 14:45

Programkereső

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa hatodik zenei maratonján szerepel először magyar zeneszerző: február 3-án tizenegy koncerten hangzanak fel Bartók Béla válogatott kamara-, szimfonikus és vokális művei. VIDEÓ

2008-ban a Budapesti Fesztiválzenekar első maratonján Csajkovszkij műveit hallhatta a Művészetek Palotájának közönsége. A tizenegy hangversenyből álló, különleges műsorú és hangulatú, reggeltől estig tartó, az életmű keresztmetszetét nyújtó sorozat minden várakozást felülmúlóan nagy sikert aratott. 2009-ben - az első év pozitív tapasztalatain fölbuzdulva - Dvořák, 2010-ben Beethoven, 2011-ben Schubert, 2012-ben pedig Mozart műveiből állította össze Fischer Iván mint művészeti vezető a maraton műsorát. A karmester ezúttal a 20. századi magyar és egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb alkotóját választotta: a 2013. február 3-án megrendezendő maraton "hőse" Bartók Béla lesz.

Bartók-maraton plakát
Bartók-maraton plakát

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem és Fesztivál Színház színpadain a 2013-as maratonon is a legjobb magyar előadóművészek tolmácsolásában hangzanak fel a kiválasztott művek. A Hegedűverseny szólistája Banda Ádám, a III. zongoraversenyé Várjon Dénes, a kiválasztott kórusműveket a világhírű Nyíregyházi Cantemus Kórus énekli Szabó Dénes vezényletével, a Kelemen-kvartett pedig két vonósnégyest játszik. Bartók szóló zongorára írt darabjaiból szintén Várjon Dénes, a Mikrokozmosz-sorozatból pedig - a Fesztiválzenekar két éve indult "Fesztiválzenekar a zeneiskolásokért" programja keretében - fiatal tehetségek adnak ízelítőt. A BFZ Fischer Iván vezényletével a  Kékszakállú herceg várát adja elő, Kovács Istvánnal és Komlósi Ildikóval a főszerepekben, a Kossuth Szimfóniát és a Táncszvitet pedig a Nemzeti Filharmonikusok adják elő, akik első alkalommal csatlakoznak az egésznapos programsorozathoz. "Nagy öröm, hogy Kocsis Zoltán felépült, és idén együtt tudunk működni" - emelte ki Fischer Iván a január 25-i sajtótájékoztatón. Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója és a művészeti vezető arról is szóltak, miért Bartókra, és miért ezekre a művekre esett a választás, s hogy miért oly fontos Bartók alakjára irányítani a figyelmet. Gondolataikat az alábbi - élőzenével fűszerezett - videóban foglaltuk össze:

A maraton különleges betéteként Bartók és népzenei gyökerei címmel Káel Csaba rendezésében a Muzsikás Együttes és vendégeik adnak népzenei és néptánc-feldolgozásból álló ízelítőt. Bartók alakjához a koncertek mellett filmvetítések is segítenek közelebb férkőzni: látható lesz a Gyökerek, A kékszakállú herceg vára tévéfelvétele Solti Györggyel, valamint a Bartók Turán című dokumentumfilm. A Bartók-maratonhoz kapcsolódva két tárlat is nyílik a Müpában: az egyik Bartók és a Nyolcak kapcsolatát mutatja be, illetve kiállítják Kass János grafikusművész A kékszakállú herceg várához készített illusztrációit is.

A sajtótájékoztatóra Fischer Iván az Egyesült Államokból érkezett, ugyanis a Budapesti Fesztiválzenekar az elmúlt hetekben - a Müpában is bemutatott műsorukkal - holland-amerikai turnén vett részt. Koncertjeikről a The New York Times is beszámolt, kiemelve a zenekar fantasztikus hangzását, és a muzsikusok újszerű elhelyezését az Avery Fisher Hall pódiumán. Különösen nagy elismeréssel számol be a cikk a zenekar beugró szólistájáról, Liza Ferschtmanról, s a Fesztiválzenekarra és Fischer Ivánra oly jellemző kiváló humorról is, amellyel a ráadásban Leroy Anderson "Kék tangó" című művét adták elő. Hasonlóan nagy elismeréssel írt montreali koncertjükről a kanadai Le Devoir, amely az év koncertjének nevezte fellépésüket. "Adva van egy zenekar, amely fenntartások nélkül szereti a zenét, valamint adott egy karmester, aki soha nem hagyja abba azt a mérhetetlen mennyiségű munkát, amellyel - ha lehet - egyre magasabbra srófolja a színvonalat" - írta a lap.