Antal, Antónia

Hogyan fest egy orgonista?

2013.01.26. 10:56

Programkereső

Zászkaliczky Ágnes, Bogányi Tibor felesége egyszemélyben orgona- és festőművész. Február 14-én a budapesti REsidence2 irodaházban nyílik tizenegyedik önálló kiállítása.

A tárlaton a művésznő olajképeit, és egy zenemű kapcsán készült illusztrációit tekintheti meg a közönség. A mai divatos irányzatokat nem követő képek nagy részét Afrika és India ihlette. Az olajképek egyszerű, hétköznapi embereket elevenítenek meg gyönyörű környezetbe helyezve. Gyakran szerepel anya gyermekével, afrikai, indiai vagy európai környezetben, a mondanivaló mégis egy: az emberi élet véges, egy örök körforgás. A képeken megjelenik a remény üzenete, az optimizmus, az újjászületés.

Meghívó Zászkaliczky Ágnes kiállítására
Meghívó Zászkaliczky Ágnes kiállítására

Az olajképeken kívül a kiállításon láthatók a művésznő Mahler Das Lied von der Erde című művéhez készült illusztrációi is, amelyek kifejezetten egy konkrét zenekari előadás kapcsán készültek. A képek a koncert során a zenekar mögött háttérként kerültek kivetítésre, reflektálva az adott tétel témájára, hangulatára. "Professzionális zenészként ez a munka külön örömet okozott és úgy gondolom, mivel "mindkét nyelvet beszélem" értékes produkció született."- mondta el a festőművész-orgonista.

Zászkaliczky Ágnes hatéves korától zongorázni, majd középiskolás éveiben orgonálni tanult. 1998-ban nyert felvételt Daniel Chorzempa mesterosztályába a salzburgi Universität Mozarteumba, majd 2004-ben orgonaművészi diplomát szerzett. 2007-ben jelent meg első lemeze, amelyen orgonára és csellóra irt műveket ad elő férjével, Bogányi Tibor csellóművésszel, a Pannon Filharmonikusok vezető karmesterével. A Salzburgban töltött hat év nem csak zenei fejlődését segítette, hanem a festészetére is rendkívüli hatással volt. Első képzőművész tanárai Zaszlavik Jenő és Aknay János voltak, később festészeti tanulmányait a Szentpétervári Repin Akadémia tanárainál folytatta, ahol mestere Alexander Novoselov, Olga Denisenko és Andrei Chuguno volt.

A Pannon Filharmonikusok vezető karmestere, Bogányi Tibor ezúttal csellóművészként vesz részt orgonista-képzőművész feleségének kiállítás megnyitóján.