Piroska

Már a New York-iak is filmzenét játszanak

2013.01.27. 18:00

Programkereső

A 2013/14-es évadban a világhírű együttes többek közt Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeia című filmklasszikusának nem kevésbé híres zenéjét is eljátssza Ludwig van Beethoven művei mellett.

A Kubrick-opus dallamait két koncerten, 2013. szeptember 20-án és 21-én szólaltatja meg a zenekar, amely Alfred Hitchcock filmjeinek zenéjét is életre kelti a soron következő évadban, mégpedig szeptember 17-én és 18-án. A filmzenekoncertek a New York-i filmhét kiegészítő programjai, a műveket Alan Gilbert (képünkön) vezényletével fogják játszani a Nagy Alma-béli filharmonikusok.

Alan Gilbert
Alan Gilbert

A repertoárbővítésnek ezzel azonban nincs vége: 2014. május 1. és 3. között a Pixar népszerű rajzfilmjeinek dallamai csendülnek fel a neves együttes előadásában. A repertoárt a Némó nyomában, a Wall-E és az Fel! című sikerfilmek zenei betétei gazdagítják. A 2013-2014-es évad kiemelkedő - és a konzervatívabb ízlésű közönség által vélhetően jobban várt - eseményének ígérkezik Beethoven összes zongorakoncertjének az előadása. A művek túlnyomó többségét az a Yefim Bronfman játssza, aki a zenekar új állandó vendégművésze. A ház új állandó vendégzeneszerzője Christopher Rouse, az ő negyedik szimfóniája jövőre ünnepli világpremierjét a filharmonikusok előadásában.