Alfréd

4 vonó, 8 kéz, 16 húr

2013.01.28. 10:14

Programkereső

Az Accord vonósnégyes a február 10-i Matinékoncert főszereplője a Müpában. A műsorvezető Fazekas Gergely, közreműködik Gál Gabriella szoprán.

Rövid fejszámolás is elég: csak vonósnégyes lehet a február 10-i Matinékoncert főszereplője a Müpában, egy olyan együttes, amelynek repertoárja jelentős részben Bécsben született. A bécsi klasszika nagy "triumvirátusának" első tagja, Joseph Haydn teremtette meg a kamarazene legkifinomultabb műfaját, amelyben egyenrangú szerep jut a két hegedűnek, a brácsának és a csellónak.

Accord Quartet
Accord Quartet

A hatos sorozatba szerkesztett Haydn-kvartetteket Mozart is etalonnak tekintette, s Beethoven sem szakadt el a kipróbált struktúrától, még ha az utolsó opuszok, köztük a Nagy fúga már egészen más stiláris jegyeket is mutat. Nem véletlen, hogy a 20. század elején éppen az Új bécsi iskola mesterei fordultak előszeretettel a műfajhoz. Mindezt figyelembe véve nem értékelhető szenzációként, hogy másfél évszázadnyi távlatból is ismerősen int egymásnak Haydn és Schönberg hangszalaggal dúsított hangszerelésű darabja.

A műsorvezető Fazekas Gergely, közreműködik Gál Gabriella (szoprán) és az Accord vonósnégyes.