Aladár, Álmos

Új zenepalota épülhet Münchenben

2013.01.31. 16:33

Programkereső

A bajor fővárosban évek óta zajlik a vita arról, miként lehetne a világvároshoz méltó modern hangversenyközpontot létrehozni.

A bajor építési hatóság megbízásából készült megvalósíthatósági tanulmány szerint a százmillió eurós nagyságrendű beruházás a Múzeum-szigeten indulhat el, amelyet jelenleg a Deutsches Museum, a világ legnagyobb technikai gyűjteményét őrző múzeum hatalmas épületei foglalnak el. Az épületegyüttes első, a szigetet a belvárossal összekötő Ludwigsbrückéhez legközelebb fekvő tagja az 1935-ben elkészült kongresszuszusi központ, amely üresen áll.

Az új müncheni hangversenyterem látványtervei
Az új müncheni hangversenyterem látványtervei

Az 1800-2000 fős koncerttermet akár az épületben is ki lehet alakítani, a másik megoldás pedig az lehet, hogy a kongresszusi központot lebontják, és egy új koncertpalotát építenek a helyére mélygarázzsal, vendéglővel és vízparti teraszokkal - ismertette a Süddeutsche Zeitung szerdán a tanulmányt. A beruházás költsége 150 és 200 millió euró között lehet, attól függően, hogy melyik megoldást választják. Itt azonban még messze nem tart a projekt, először a finanszírozási hátteret kell biztosítani.

Az új müncheni hangversenyterem látványtervei
Az új müncheni hangversenyterem látványtervei

Egyelőre mindössze 250 ezer euró áll rendelkezésre, ezt az összeget Marris Jansons, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarának vezető karmestere ajánlotta fel, amikor január elején megkapta a Siemens-díjat - írta a müncheni lap, amely szerint ősszel, a bajor állami költségvetésről szóló tárgyalások idején dőlhet el, hogy mikor indul a beruházás.