Emil, Csanád

Ön mennyi kultúrát fogyaszt?

2013.02.07. 15:26

Programkereső

Fekete Mariann, az ELTE TÁTK szociológus doktorandusza a digitális forradalom és a kultúrafogyasztás összefüggéseit vizsgálja. Segítsünk neki egy rövid kérdőív kitöltésével!

A kutató az alábbi levelet juttatta el szerkesztőségünkbe:

"A kultúrával kapcsolatos attitűdök és a kultúrafogyasztási szokások vizsgálatát az NKA megbízásából a GFK végzi már 16 éve. A legutóbb publikált eredmények (Antalóczy-Füstös-Hankiss: Vészjelzések a kultúráról és Mire jó a kultúra? című tanulmánykötetben jelentek meg) azt mutatták, hogy a kultúra iránti érdeklődés drámai mértékben csökkent, a visszaesés valamennyi könnyű és komoly műfaj területén megtörtént, legnagyobb vesztes a színház, a komolyzene és a filmművészet. Országos reprezentatív mintán történt a felmérés 2006-ban, minden adatsor meglehetősen elkeserítő képet festett.

Kultúra-fogyasztási felmérés
Kultúra-fogyasztási felmérés

2008-ban a Szonda Ipsos az internet kulturális kihívásairól készített országos felmérést. Az eredmények azt mutatták, hogy minél szélesebb körben használja valaki az internetet, minél komolyabb ismeretei vannak a digitális írástudást illetően, annál inkább relevánsnak tartják az interneten és az azon kívüli közegben létező kultúra összefüggéseit. 

Az eddigi kultúrával foglalkozó szociológiai felmérések a hagyományos módszertant követték, azaz országos reprezentatív mintákat kérdeztek le kultúrafogyasztási szokásaikról, majd ezen eredmények alapján vonták le a következtetéseket. Én egy másik utat szeretnék bejárni, az intézmények és a közönség felől közelítek. 

Véleményem szerint az internet a kulturális fogyasztás szerkezetére jelentősen hat oly módon, hogy mivel "ingyen" van, sok dologba bele lehet nézni, hallgatni, kóstolgatni, ami optimális esetben tágítja a látókört, újfajta érdeklődést eredményez, ami szerencsés esetben fogyasztásbeli mobilitást eredményez. 

A Művészetek Palotája kívülről
A Művészetek Palotája kívülről

Hipotézisem szerint a jelen helyzet nem olyan tragikus, mint a 2006-os adatok által felvázolt. Gyakorlati tapasztalataim azt mutatják, hogy számos színházban hónapokkal előre nem lehet már jegyet kapni, a Müpa komolyzenei koncertjei alatt sem kong az ürességtől a terem. A legnépszerűbb közösségi oldalon - csak hogy néhány példát említsek - az Operaháznak 9500 követője van, a Mindennapi klasszikusoknak 2600, a Fideliót csaknem 7000. Ezek a számok arra engednek következtetni, hogy mégsem halott a komolyzene és életben tartásához hozzájárul a net is. Érdekelne, hogy mit takarnak ezek a számok. Valódi érdeklődést, netán rajongást, elkötelezettséget, vagy valami mást?"

Válaszoljon Ön is! A kérdőív erre a linkre kattintva érhető el.