Júlia, Rita

Volt már vendégségben a Nemzeti Filharmonikusoknál?

2013.02.07. 14:12

Programkereső

A Müpa hátsó épületrészében található az NFZ próbaterme, ahol február 9-én a zenekar művészei közreműködésével rendeznek kamarazenei hangversenyt. A házigazda: Kovács Sándor!

A 20. század arcai című összeállításban A 2013-as Lajtha-év apropóján szólal meg a Négy hommage, amelynek tételeivel a kiváló népzenetudós és zeneszerző a francia zenetörténet egy-egy nagysága előtt tiszteleg. Az amerikai kortárs David Lang a London Sinfonietta születésnapjára írta Kölcsönbérlet című opusát, amelyet az Amerikai Egyesült Államok és Nagy-Britannia a második világháborúban kötött, egymást segítő akciója ihletett.

Lukas Ligeti
Lukas Ligeti

Az 1996-ban elhunyt, titokzatos műcímeiről is nevezetes japán Toru Takemitsu 1982-ben komponálta Keresztnyílás című, barokkos ritmusú egyperces miniatűrjét. Ligeti György fia, Lukas Ligeti (a fenti fotón) a német-kameruni Bettina Essaka táncosnőnek komponálta a műsorban elhangzó izgalmas kompozíciót, amely két távoli világot egyesít: Mali ütős zenéjét és Domenico Scarlatti billentyűs kompozícióit; a stiláris útvesztőben az amerikai népdal, a Shenandoah vezeti végig a hallgatót.

A február 9-i esten elhangzik Bartók triója, a legendás jazzklarinétosnak, Benny Goodmannek ajánlott Kontrasztok Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével, valamint Schönberg opus 9-es első kamaraszimfóniája is. A bécsi szerző 1906-ban fejezte be tizenöt hangszerest foglalkoztató művét, amely már címében is jelzi, hogy a kamarazenei és a szimfonikus műfajok határán mozog.

A részletes műsort megtalálja a lenti program linkre kattintva, ha pedig kíváncsi rá, hogy lehet eljutni a Nemzeti Szimfonikusok próbatermébe, s hogy milyen körülmények között dolgozik a zenekar, nézze meg az előző "Próbatermi vendégség" alkalmából Antal Mátyással készült videót!