Eszter, Eliza

Capriccio – Richard Strauss zenés társalgása

2013.02.11. 11:45

Programkereső

Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok évről évre bemutat egyet a Strauss-operák közül. Március 11-én a komponista utolsó dalműve, a második világháború alatt 1942-ben Münchenben bemutatott opera kerül sorra, amelynek különlegessége, hogy Strauss fiktív műfajba sorolta, s alcímében Konversationsstück für Musik, azaz zenés társalgásként jelölte meg.

A 18. században játszódó, a kort straussi szemüvegen át stilárisan megjelenítő mű témája az opera műfajának fő dilemmája: a szövegé az elsőség avagy a zenéé? "Ha az egyiket előnyben részesíted, elveszejted a másikat" – hangzik el az opera végén, meghagyva a megoldás lehetőségé az utókornak.

Ildikó Raimondi
Ildikó Raimondi

A librettót – nem először Strauss munkásságában – a Németországból száműzött Stephan Zweig volt hivatott megírni, ám a történetet Joseph Gregor öntötte végső formába. A múlt stílusait az akkori jelen eszközeivel kombináló dalművek az évad igazi ínyencségei közé tartoznak. Az előadás igazi kuriózum, már csak azért is, mert a női főszerepet Ildiko Raimondi énekli.