Emil, Csanád

Midori és Mehta Münchenben

2013.02.12. 16:58

Programkereső

Harminc évvel ezelőtt csodagyerekként lépett pódiumra Zubin Mehta vezényletével a japán hegedűművésznő. Most három koncertet adnak együtt a Müncheni Filharmonikusokkal.

A világ egyik legismertebb hegedűművésze ebben az évadban ünnepli pódiumra lépésének 30. évfordulóját. Az Oszakában született, az Egyesült Államokban nevelkedett violinista ez alkalomból felidézte, hogy kisgyerekként több terv foglalkoztatta, történész, diplomata akart lenni, sőt az is megfordult a fejében, hogy apáca lesz. Végül a muzsika mellett döntött. "A zene kifejezi mindazt, ami én vagyok" - fogalmazott. A választásában az édesanyja is segítette, aki neves koncertzongorista volt. Midori nem volt még három éves sem, amikor az első hegedűleckéket kapta. A nyolcvanas évek elején az Egyesült Államokban az egyik leghíresebb és legeredményesebb hegedűtanár, Dorothy Delay mesterképzőjének növendéke lett. 

Midori
Midori

Sokféle érdeklődését és szociális érzékenységét koncertező zenészként is megtartotta, a világjáró művész új tanulmányokba kezdett, egyebek között pszichológiát tanult. "Ezek a tárgyak a logikus és analitikus gondolkodásban segítettek, és abban, hogy jól olvassak és írjak" - mondta. Honlapján az egyes zeneművekről szóló érdekes elemzéseit adja közre. Itt írt a bangladesi utazásáról és ottani projektjéről is, amellyel a hátrányos helyzetű gyermekek fejődését támogatja. Több alapítványt tart fenn. A Midori és barátai elnevezésű például 20 év alatt mintegy 200 ezer különböző társadalmi hátterű, New York-i gyermek számára szervezett mintegy féléves zenei kurzusokat. Számos díjjal ismerték el, Japánban 1988-ban Az év művésze lett, 2007 óta pedig az ENSZ békekövete. 2012-ben a davosi világgazdasági fórumon a Kristály-díjat nyerte el. Jelenleg az oszakai Soai Egyetem vendégtanára.

A február 13-14-16-i koncertek műsora Brahms Tragikus nyitányával kezdődik, majd Hindemith Mathis, a festő című operájának három tételes szimfónia-változata hangzik el, végül Brahms D-dúr hegedűversenye szólal meg  Midori szólójával.