Hella

Bogányi Gergely: "A zene a misszióm"

2013.02.16. 14:09

Programkereső

A zongoraművész egy hónappal ezelőtt testvére, Bogányi Tibor vezényletével lépett fel a Pannon Filharmonikusok szólistájaként. Megkérdeztük a koncert visszhangjáról, Bartókról, Chopinről, és távolabbi terveiről is. INTERJÚ

- Egy hónappal ezelőtt, január 17-én A zongora arca: Bogányi Gergely című koncerten a Kodály Központban eljátszottad Bartók II. zongoraversenyét. Mennyi időt tudtál készülni rá?

- A válaszom erre mindig az, hogy sosem eleget. Úgy érzem, hogy sosincs elég idő egy koncertre felkészülni. Viszont elég régóta foglalkozom a művel, Bartók II. zongoraversenyével és nagyon örülök, hogy erre sor került. Az egészet a pécsieknek köszönhetem, mert a darab az ő javaslatuk volt. Egy ilyen mű előtt bizony ahhoz kell az inspiráció, hogy elkezdjem, hogy kinyissam a kottát. Illetve miután kinyitottam azt, ne csukjam be rögtön. A pécsi Pannon Filharmonikusok és vezető karmesterük, Bogányi Tibor együttesen megadták a szükséges inspirációt.

Bogányi Gergely
Bogányi Gergely

- Milyen élményeid, tapasztalataid vannak a Bartók-művel kapcsolatban?

- A II. zongoraverseny technikailag, ritmikailag, zeneileg nagyon komplex és nehéz. Ugyanakkor a zene üzenete, amit minden nehézségen felül és túlmutatóan látni kell és meg kell jeleníteni, ez még sokkal nehezebb feladat. Ebből a szempontból Bartók zenéje nekem nem volt új, mert ugyanezekkel a kihívásokkal küszködtem már ennek előtte is, más zeneszerzőknél. Nála viszont a nyelvezet, a hangzásvilág és a közeg teljesen más.

- Könnyebb, vagy nehezebb a dolgod és a feladatod így, hogy a testvéred a vezető karmester?

- Így, hogy a testvérem olyan tudású karmester, amilyen, így könnyebb, méghozzá sokkal könnyebb. Őszintén szólva, nem tartottam nagyon lehetségesnek, hogy ezt a művet le lehet jól vezényelni, de szerencsére a testvérem rácáfolt.

- Milyen régre nyúlik vissza ez a zenei kapcsolat kettőtök közt?

- A legrégebbi időkre, amikor hangszert vettünk először a kezünkbe. Mind korban, mind a zene iránti rajongásban nagyon közel állunk egymáshoz. Tiborral kezdetben, mint csellistával, később mint karmesterrel és csellistával játszottam együtt. Az óvoda után nem sokkal már együtt muzsikáltunk, versenyeken én kísértem.

Bogányi Gergely
Bogányi Gergely

- Mostanában is van lehetőségetek ilyen gyakran együtt játszani? Azt tudom, hogy amikor a Kodály Központban lépsz fel, akkor általában a testvéreddel együtt teszed azt.

- Igen, megpróbálom kihasználni ezeket az alkalmakat, mert nemzetközi összehasonlításban is alig találok ilyen szintű karmestert. Nagyon jól kialakult az együttműködésünk az évek során. Egyébként szívesen játszanék többet is vele és Pécsett, csak nagyon nehéz összeegyeztetni a naptárunkat.

- A zenekarral, a Pannon Filharmonikusokkal milyen az összhang?

- Az összhang nagyon jó és nagyra becsülöm azt a zenekart, amelyik ilyen sok feladat és ennyi óra munka mellett egy-egy produkció alkalmával biztosítani és bizonyítani tudja az inspirációt, az emberhez méltó hozzáállást. Ők képesek arra, hogy a zene lényegét, a zene lelkivilágának a gazdagságát, érzelmi töltöttséget is belevigyék az előadásba.

- Beszéljünk egy picit a zenei kedvenceidről. Azt tudom, hogy Lisztet és Chopint "kívülről fújod". Kaptál egy Chopin útlevelet is. Ez mit takar?

- Ez egy lengyel kezdeményezés, amit néhány ember kapott meg a világban, akik kiemelkedően sokat tettek a Chopin-kultusz érdekében. És én is kaptam egy ilyen útlevelet. Utazni viszont nem lehet vele (mosolyog).

Bogányi Gergely
Bogányi Gergely

- Mi volt a legutóbbi lemezfelvételed, amire szívesen visszaemlékszel?

- Szintén Chopin-nel kapcsolatos a zeneszerző összes zongoraművét játszottam lemezre.

- Mekkora felkészülést és mekkora odaadást igényelt ez a monumentális vállalkozás?

- Mindenféle túlzás nélkül az egész életemet. Nyolc éves korom óta szerelmese vagyok ennek a zenének, és folyamatosan játszottam is eme darabokat. A munka 21-22 nap volt, viszont kellett hozzá az elmúlt 25 év felkészülési időnek. Egy tizenhárom cd-ből álló gyűjteményről beszélünk. Ez nem csak Chopin életműve, hanem egy kicsit az enyém is.

- Idei terveid?

- Idén is mindenfelé utazom, Észak-Amerikától egészen a Távol-Keletig, Európától Afrikáig. De ezek csak unalmas koncertadatok, nem a karrier motivál. Az én misszióm, hogy ezeken a helyeken -  most már Bartókot is felvéve a repertoáromba - megmutassam ezeknek a gyönyörűséges zenéknek az erejét és az igazságát.