Dezső

Frankl és Brahms találkozása

2013.02.20. 15:38

Programkereső

A zongoraművész 100. alkalommal adja elő a zeneszerző B-dúr zongoraversenyét február 22-én.

Nem kisebb megtiszteltetésben lesz része a MÁV Szimfonikus Zenekarnak februárban, mint hogy Frankl Péter zongoraművészt láthatja vendégül, akivel évfordulót ünnepel majd a Lukács Miklós hangversenysorozat közönsége. Frankl Péter ugyanis századik, illetve a másnap megismételt hangversenyen százegyedik alkalommal adja elő Brahms B-dúr zongoraversenyét a budapesti Olasz Kultúrintézetben.

Frankl Péter
Frankl Péter

A művész 1962-ben játszotta először a darabot Németországban, Kertész István vezényletével. Az ezt követő 98 állomás között olyan nagy művészek is dirigálták, mint Doráti Antal, Lukács Ervin és Ferencsik János. Külföldön Adrian Boulttal a londoni Royal Albert Hallban szólaltatta meg a művet, míg Kurt Masurral a lipcsei Gewandhaus-ban lépett fel. A felsorolásból nem hiányozhat még Riccardo Chailly és a tavaly elhunyt Kurt Sanderling sem. A zongoraversenyt Frankl Péter 2005-ben Vásáry Tamás vezényletével rögzítette lemezre Budapesten. A darab legutóbbi „állomása" az Egyesült Államokban volt 2011 novemberében.

A hangversenyt dirigáló Csaba Péterrel - aki a 201/-2013-as évadtól a MÁV Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője - hegedűművészként találkozott először Frankl Péter. Azóta mint hangszeres muzsikussal és mint karmesterrel is számtalanszor játszottak már együtt, Brahms B-dúr-zongoraversenyét azonban most először adják elő.

A MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje
2013. február 22. 19:00, február 23. 11:00 - Olasz Kultúrintézet
Km.: Frankl Péter (zongora)