Dezső

Liszt-forgácsok

2013.02.20. 12:00

Programkereső

Jean-Yves Clément Liszt Ferenc - avagy a szétforgácsolódás csodája című kötetét február 20-án mutatja be Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója a Régi Zeneakadémián.

Az egyedi szemléletmódot tükröző könyv, amelynek szokatlan címe figyelemfelkeltő módon világít rá Liszt különös, szerteágazóan megfoghatatlan művészi egyéniségének sajátosságaira, illetve sokszínű érdeklődésének az életműre gyakorolt hatásaira, tudatosan szubjektív munka. Mint Domokos Zsuzsanna megfogalmazta, "a könyv írójának személyes vallomását vehetjük kézbe, az ő Liszt-képe ez az írás". A rövid kötet nem törekszik teljességre. Liszt életének jelentősebb állomásaira koncetrál, és az életmű bemutatásakor is individuális szempontok szerint válogat, azzal a céllal, hogy - levelek és más Liszt-szövegek segítségével - a komponista egyéniségéről, művészi-emberi nagyságáról rajzoljon portrét.

Liszt Ferenc 1847-ben (Barabás Miklós festménye)
Liszt Ferenc 1847-ben (Barabás Miklós festménye)

Jean-Yves Clément francia zenetörténész a maga részéről nem titkolt rajongója Lisztnek, a 19. századi szellemi élet meghatározó alakjának. Ő hozta létre 2002-ben a Châteauroux-i Lisztománia Fesztivált, és ő a művészeti igazgatója a híres írónő, George Sand egykori kastélya köré fonódó, színes kulturális eseménysorozatnak, a nyaranta megrendezett Művészetek Kastélya - Nohant fesztiválnak is.

A könyvbemutatón fiatal zongoraművész, Gyöngyösi Ivett működik közre Liszt-művek megszólaltatásával.