Fülöp, Evelin

A húszéveseké a világ

2013.02.21. 12:30

Programkereső

A Budafoki Dohnányi Zenekar hivatásos együttesként az idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. Egy kulturális intézmény számára ez a kor kétségkívül tiszteletre méltó - még ha angolszász mércével mérve a teljes nagykorúságtól el is marad egy évvel -, abban az esetben pedig különösen, ha az egyszerre fiatal és beérkezett együttes olyan imponáló munkatempóval és elhivatottsággal törekszik biztos pozíciót kivívni magának a hazai hangversenyéletben, ahogyan azt az elmúlt két évtizedben a Dohnányi Zenekar tette.

A műhelymunka fontossága mellett a budafokiak mindig kiemelt figyelmet fordítottak a közönség nevelésére is, elsősorban olyan népszerű hangeversenyek segítségével növelve a klasszikus zene iránt érdeklődők táborát, amelyeken a hallgatóságot közérthető karmesteri magyarázat segítségével avatták és avatják be a zenei nyelv rejtelmeibe. Emellett a zenekar régóta bátran lépi át a műfaji határokat is, legalább olyan otthonosan mozogva a filmzene, a jazz és a pop világában, mint a klasszikus és kortárszenei kompozíciók interpretációs kérdéseiben.

Budafoki Dohnányi Zenekar - Hollerung Gábor
Budafoki Dohnányi Zenekar - Hollerung Gábor

A jubileumi év tiszteletére öt koncertet adnak a Művészetek Palotájában (február 27-én, március 17-én, március 24-én, április 8-án és május 5-én). Hollerung Gábor irányítása mellett olyan neves vendégművészek teszik majd színessé és emlékezetessé a produkciókat, mint az Egy kiállítás képeit homok-animációkkal illusztráló Cakó Ferenc, a Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar, a Forte Társulat vagy éppen a Talamba Ütőegyüttes. Az eseménysorozatot Mendelssohn Szentivánéji álom-kísérőzenéjének előadása zárja majd Molnár Gyöngyi, Trokán Anna, Csórics Balázs és Bakos-Kiss Gábor színművészek közreműködésével.