Csilla, Noémi

Csudák Óbudán

2013.03.01. 18:45

Programkereső

"Most van idő csudákat mívelni" - ezzel a Széchenyi Istvántól kölcsönzött mottóval idézi meg az Óbudai Társaskör annak a korszaknak a hangulatát, amelyet március 8-i programjuk témájául választottak.

A rendezvény látogatói a szabályozatlan vizek és az év nagy részében járhatatlan utak 19. századi Magyarországának világába nyerhetnek betekintést, képet kaphatnak az állandó híd hiányában jégzajlás idején leküzdhetetlen akadályt jelentő Duna veszélyeiről, és megismerkedhetnek azokkal az elkötelezett gondolkodókkal és kiváló szakemberekkel Széchenyi Istvántól Vásárhelyi Pálon és Clark Ádámon át Ganz Ábrahámig, akiknek áldozatos munkája révén elkezdődhetett a Lánchíd építése, a Duna és a Tisza szabályozása, illetve megindulhatott a dunai és a balatoni gőzhajózás.

technikatorteneti_szalon600
technikatorteneti_szalon600

Ebben a korszakban a magyar természettudományi és technikai felkészültség nem csupán követte a nyugat-európai eredményeket, de kiemelkedő műszaki alkotásokkal és találmányokkal is gazdagította a világot. Ennek az izgalmas időszaknak, Liszt, Erkel, Fáy István, Mosonyi Mihály, Petőfi, Eötvös Károly, Jedlik Ányos korának szellemét idézi fel Dr. Jeszenszky Sándor technikatörténész, illetve a korabeli zenei és irodalmi törekvések tolmácsolói: a zongorán közreműködő Elek Szilvia és Horváth Anikó, illetve Mécs Károly színművész.