Konstantin

Holnap jelenik meg az első hangosbélyeg

2013.03.04. 17:00

Programkereső

Richard Wagner és Giuseppe Verdi születésének 200. évfordulója tiszteletére „hangos" postabélyeget hozott forgalomba a Magyar Posta.

 A bélyegkibocsátás attól különleges, hogy magyar postabélyegen most első alkalommal jelenik meg úgynevezett QR-kód. A kód és okostelefon segítségével a Magyar Állami Operaház honlapján található hangzó és olvasható bicentenáriumi információkat tudják majd elérni a bélyeg- és zenerajongók.

Mindkét négycímletű bélyegkisívet Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész tervezte. A 165 és 325 forint névértékű bélyegkisívek egyenként 50 ezer példányban készülnek az Állami Nyomdában.

A Magyar Posta 2013-as Wagner-bélyege
A Magyar Posta 2013-as Wagner-bélyege

 A két világhírű zeneszerzőre, illetve egy-egy alkotásukra legutóbb 1967-ben az Operák bélyegsorozatban megjelent bélyegekkel emlékezett a Posta. Akkor a nyolccímletű sorozat 1 Ft-os bélyegén a Don Carlos-t, az 1,70 Ft-os bélyegen pedig a Tannhäusert örökítette meg Gál Ferenc és Kékesi László grafikusművész.

A bélyegújdonságokkal, amelyek a két szerzőóriás életéből válogatott rövid történeteket, érdekességeket, valamint zenei- és videórészleteket tartalmazó oladalakra kalauzolják az érdeklődőket, a kibocsátók nemcsak a 21. századi technikába „belenőtt" fiatalokat célozzák meg, hanem mindenkit, aki modernebb eszközök segítségével szeretne megismerkedni a zenetörténet két meghatározó alakjával. Az Operaház a Magyar Postával létrejött együttműködés mellett bélyegtörténeti kiállítással is megemlékezik a bicentenáriumról Zene a filatéliában címmel. A tárlat, amely a világ zenei kultúrájával kapcsolatos bélyeg-különlegességeket mutatja be, a Művészetek Palotájának anyaga, és március 11-éig lesz látható előadások előtt és felvonás-szünetekben a dalszínház Vörös Szalonjában.

A Magyar Állami Operaház a tavaszi szezonban több rangos programmal is ünnepli a Verdi- és Wagner-évfordulót. A bolygó hollandi nagy sikerű januári premierje után húsvétkor a tradíciók szerint ismét Wagner Parsifal-ja kerül színre, ezúttal felújított változatban, majd májusban a Wagner200 című ünnepi operagálát láthatja a közönség. Verdi műveiből Ritkaságfesztivál, valamint Verdi-maraton várja a nézőket, áprilisban pedig az olasz szerző egyik ritkán hallható művére, a Stiffelióra gördül majd fel a függöny.