Eszter, Eliza

Filmharmonikusok 2013

2013.03.05. 15:47

Programkereső

Játsszon a Fidelióval és legyen a vendégünk a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertjén!

A koncert- és vetítőtermek világának egymásra hatása voltaképpen annak a véletlennek köszönhető, hogy a filmgyártás felemelkedésének időszaka történetesen a nagyzenekari színekben rejlő lehetőségek már-már szemérmetlenül fantáziadús kiaknázásának korára esett. Hollywood ugyanis szinte kiapadhatatlan inspirációs forrásra lelt az előző századforduló szimfonikus alkotásainak dús hangzásában.

Áradó melódiáiban, a tartalmi összefüggések kidomborításának technikai lehetőségeiben vagy éppen a hangszerelés érzéki áttetszőségében rendkívül hatásos módon alkalmazzák a klasszikus repertoártól örökölt elemeket a filmek tartalmához és design-jához egyaránt. Nem is beszélve a konkrét zenei idézetek atmoszférateremtő hatásáról, amelynek lehetőségeivel a mozgókép jó ideje szintén szívesen játszik, otthonossá, könnyen érthetővé és tetszetőssé varázsolva a mozi élményét a közönség számára.

Filmharmonikusok 2013 - Budafoki Dohnányi Zenekar
Filmharmonikusok 2013 - Budafoki Dohnányi Zenekar

A kölcsönzés szokása ugyanakkor kölcsönhatásként is értelmezhető, amelynek kulcsa a neves filmzeneszerzők tehetsége és igényessége, mivel ez teszi lehetővé, hogy a klasszikus zene birodalmából kiragadott és új összefüggésben életre keltett ötletek újra helyet találjanak maguknak a hangversenytermek pódiumain. A Budafoki Dohnányi Zenekar régóta értőn tolmácsolja ennek a különleges kapcsolatnak a szépségét. Március 20-i hangversenyükön is filmzenei részletekkel bűvölik majd el hallgatóikat Mendelssohn, Wagner és Sosztakovics műveitől John Williams, Danny Elfman és Ennio Morricone nagy sikerű alkotásaiig. Játékukhoz ráadásul ritka tehetséggel megáldott szólista is társul a férfiszoprán különleges hangfajának hazai rajongókat szerző Vásáry André személyében.

Ha 2013. március 17-én 12 óráig helyesen válaszol alábbi kérdésünkre, partnerével részt vehet a zenekar Filmharmonikusok 2013 koncertjén.

Kérdésünk: Hányadik születésnapját ünnepli idén a Budafoki Dohnányi Zenekar?