Béla

Hangszer-okmányok

2013.03.07. 19:26

Programkereső

A zenészek sosem lehetnek elég körültekintőek. Hamarosan előfordulhat, hogy azon kapják magukat, utazásukra nem csomagoltak útlevelet - a hangszerüknek. Egy amerikai javaslat szerint ugyanis igazolás kellene arról, hogy a hangszerek legálisan tartalmaznak veszélyeztetett fajok egyedeiből származó fát vagy csontot.

Thaiföld fővárosában, Bangkokban hangzott el az ötlet a veszélyeztetett fajokról szóló tanácskozáson, hogy célszerű lenne modernizálni a nemzetközi ellenőrzéseket a veszélyeztetett fajok egyedeiből származó anyagot - egzotikus keményfát, elefántcsontot vagy épp teknőspáncélt - legálisan tartalmazó hangszerek esetében.

hegedű, illusztráció
hegedű, illusztráció

    Az amerikai hal- és vadszolgálat igazgatója, Dan Ashe szerint az elgondolás célja az, hogy a tetemes mennyiségű kiviteli és behozatali szabály elhárításával egyszerűbbé tegyék a külföldi utazásokat, megvédve a zenészeket hangszerük elkobzásától.
    Amennyiben a 178 ország részvételével zajló tanácskozáson március 8-án, pénteken elfogadják a javaslatot, az utasok útlevelet vihetnek magukkal hangszerüknek, hogy egyszerűbb legyen a dolguk.