Eszter, Eliza

A Dunakanyarban is tavaszodik

2013.03.15. 12:28

Programkereső

A Váci Tavaszi Fesztivál változatos programokkal várja látogatóit a következő egy hónapban, a főszerepet azonban mégis a zene kapja: klasszikus zenei hangversenyek, dixieland, tangó, operett és kórusmuzsika is szerepelnek a kínálatban.

A sokszínű műsorösszeállítást bemutatva Iványi Károlyné, a Madách Imre Művelődési Központ igazgatója kiemelte: az idei év előadói között csakúgy megtalálni a váci születésű Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművészt, mint az idén 75. születésnapját ünneplő váci Vox Humana Énekkart, amelynek koncertjén a nagyhéthez kapcsolódó egyházi szövegekre komponált a cappella, illetve oratorikus művek hangzanak majd el. Emellett a város több programmal is megemlékezik Lehotka Gábor orgonaművész munkásságáról. Születésének 75. évfordulója alkalmából konferenciát rendeznek, és hangversennyel is tisztelegnek a város híres szülöttének emléke előtt.

Bogányi Gergely Chopin-összes, CD
Bogányi Gergely Chopin-összes, CD

A rendezvénysorozat változatos programjai között ugyanakkor a könnyedebb zenei műfajok kedvelői is megtalálhatják a kedvükre valót. A musicalek világát Polyák Lilla és Homonnay Zsolt idézi meg, az operett kedvelői számára Huszka Jenő Mária főhadnagy című darabját ajánlják a szervezők, míg a hazai popzene kedvelőinek Péterfy Bori és a Love Band nyújt kikapcsolódási lehetőséget. Orosz Zoltán harmonikaművész előadásában francia musette-ek, tangók, ragtime-ok és vérpezsdítő dél-amerikai dallamok szórakoztatják a közönséget, a jazz műfaját pedig a Benkó Dixieland Band képviseli.

Polyák Lilla - Mary Poppins
Polyák Lilla - Mary Poppins

A Színházi Világnap alkalmából idén az Anconai szerelmesek kerül színre a Turay Ida Színház előadásában, de a közönség találkozhat a L'art pour l'art Társulat produkciójával is. A gyermekes családokat a húsvéti kézműves foglalkozások mellett a Sajtkukacz együttes által megzenésített versekkel és Weöres Sándor Holdbéli csónakos című művének zenés kalandjátékával várják.

A programsorozat egyik legfontosabb eseményének a Váci Szimfonikus Zenekar fesztiválzáró hangversenye ígérkezik, amelynek műsorát a kétszáz éve született Giuseppe Verdi legismertebb műveiből válogatták össze, vendégművésze pedig Xavier Rivadeneira lesz.