Hella

Kossuth-díj: Dubrovay László zeneszerző

2013.03.15. 18:20

Programkereső

A Kossuth-díj születésnapi köszöntés is Dubrovay László zeneszerző számára, hiszen néhány nap múlva, március 23-án lesz 70 éves. Az alkotó pénteken kapta meg a kitüntetést a Parlamentben.

A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, érdemes művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára műfajgazdag, a magyar zenekultúra élő folyamatosságához harmonikusan illeszkedő, egyéni hangú műveiért, a magyar hagyományokból származó zenei elemeket a legújabb komponálási technikákkal, hangkutatási eredményekkel és a hangszerek új játéktechnikai lehetőségeivel ötvöző munkássága elismeréseként vehette át a díjat.

Dubrovay László
Dubrovay László

Dubrovay László változatos életművéről szólva elmondta az MTI-nek, hogy nincs preferált zenei műfaja. Kamarazenei, szimfonikus, szólóhangszeres, elektroakusztikus, komputerzenei darabok, szólóhangszeres alkotások, dalciklusok és kórusművek, valamint színpadi darabok egyaránt megtalálhatók kompozíció között. Most egy szimfonikus költeményen dolgozik, amelynek ihletője Csontváry három festménye: a Magányos cédrus, a Mária kútja Názáretben és a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban. "Számomra Csontváry képeiből, különösen e három kiválasztottból melegség, szeretet és fény sugárzik. Ezt a fénysugárzást különböző hangszín-modulációkkal megvalósítani a zenében rendkívül izgalmas feladat" - fogalmazott. A mű nagyzenekarra készül, nem elektronikus, hanem hagyományos hangszerekre.

Néhány zeneszerző, például Szkrjabin már a 20. század elején foglalkozott azzal, mi módon fejezhetők ki a színek hangokkal. "Azóta rengeteget változtak a hangszerek és a játéktechnikák, valamint az akusztikai ismereteink. Ennek segítségével olyan új lehetőségek nyíltak meg a zeneszerzők előtt, amelyekről korábban álmodni sem mertünk" - tette hozzá. Lehetséges elindítani egy melódiát valamilyen színben, mondjuk pirosban és fokozatosan átmenni egy másikba, például kékbe vagy barnába és ezen belül kifényesíteni és sötétíteni a hangokat - tette hozzá. "Már az 1998-as Hangszín-szimfóniámban ezt a programot valósítottam meg. A hangok fizikájáról szerzett újabb ismeretekkel felrajzolhatok egy óriási képet és mint egy reflektorral, végigpásztázhatom, kiemelhetem egy-egy részletét" - beszélt munkájáról a zeneszerző.

Dubrovay László színpadi műveket is komponált: A váltságdíj című egyfelvonásos operát, A képfaragó című egyfelvonásos balettet és a Faust, az elkárhozott című táncjátékot. "Sajnos, eddig még egyik sem került színre. A Faust egész estét beöltő mű, és manapság alig komponálnak új balettzenét. Négy zenekari szvitet formáltam a zenei anyagából, mindegyiknek igen jó volt a kritikai visszhangja. Üvölt a színpad után - így méltatták. CD-n is megjelent, tehát meghallgatható. Egyelőre nincs új dramatikus tervem, előbb szeretném a Faustot színpadon látni" - mondta Dubrovay László.