Emil, Csanád

Sándor Frigyesre emlékezik az 50 éves Liszt Ferenc Kamarazenekar

2013.03.18. 14:50

Programkereső

A zenepedagógus, karmester és művészeti vezető, valamint felesége, Dénes Vera gordonkaművész, pedagógus közös lakhelyén, a Kresz Géza utca 17. szám alatt avat emléktáblát március 19-én délelőtt a zenekar és az együttest 2012 óta támogató XIII. Kerületi Önkormányzat.

A végzős zeneakadémiai hallgatókból álló Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963. március 18-án adta a nagyközönségnek szánt első koncertjét a Zeneakadémián. Bár az alapítás óta eltelt fél évszázad alatt a tagok cserélődtek, a zenekar szellemiségében, darabválasztásaiban, műhelymunkájában a mai napig érezhető az első művészeti vezető, Sándor Frigyes hatása. Az együttes játék- és előadásmódját alapjaiban meghatározó művész a budapesti Zeneakadémián Mambriny Gyula és Waldbauer Imre tanítványa volt, hegedűművészi karrierjéről azonban karbántalmai miatt le kellett mondania. A zenei önkifejezés lehetőségét ezután a karmesteri tevékenységben találta meg, pedagógusként pedig számos növendéke számára jelentett életreszóló inspirációt művészi felfogása - köztük a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjainak is.

Liszt Ferenc Kamarazenekar
Liszt Ferenc Kamarazenekar

A lelkes akadémistákból hamar a nemzetközi zenei élet elismert szereplőjévé váló, és immár ötvenedik születésnapját ünneplő kamarazenekar történetéről, Sándor Frigyessel való kapcsolatáról és nagyívű karrierjéről március 18-án, hétfőn nyílik kiállítás az együttes "rezidenciáján", az Óbudai Társaskör kisszalonjában. Az április 17-ig nyitva tartó tárlat a zenekar plakátjait, különleges koncertfelvételeit, aranylemezeit, díjait mutatja be, valamint a turnékat és a világhírű szólistákkal való együttműködés emlékezetes pillanatait megörökítő életképeket is láthatnak majd az érdeklődők.

50 éves a Liszt Ferenc Kamarazenekar
50 éves a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A jelenkorra kíváncsiak emellett több alkalommal is hallhatják az együttest a tavaszi szezonban. Április 2-án a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatának részeként többek között Ennio Morricone és Nino Rota műveit tűzik műsorra Massimo Mercelli olasz fuvolaművész közreműködésével, május 6-án Pergolesi  Az úrhatnám szolgáló című kisoperáját hallhatja előadásukban a közönség a Santa Cecilia Operastúdió növendékeinek részvételével, június 10-én pedig a világhírű Enrico Dindo olasz gordonkaművész vendégszereplésével adnak koncertet a Magyar-Olasz Kulturális Évad 2013 keretében. A legendás Emmanuel Pahud közreműködésével május 13-án lépnek fel Művészetek Palotájában az "Évad zenekaraként".