Júlia, Rita

Hagyományos újdonságok

2013.03.25. 17:32

Programkereső

Reprezentatív bemutató mindabból, amiből egy orgonista a repertoárját építheti: az irodalom leginkább tradicionális alkotásai mellett népszerű zenekari művek átiratai és saját kompozíciók is megszólalnak a Németországban élő Szathmáry Zsigmond április 16-i estjén a Művészetek Palotájában.

Bach Esz-dúr prelúdium és fúgája nyitja, c-moll passacagliája zárja a különleges hangversenyt, amelyen Liszt Orfeusza, Muszorgszkij Egy éj a kopár hegyen című szimfonikus költeménye és Dvořák Újvilág szimfóniájának két tétele is megszólal orgonán. Ezek a darabok éppúgy beépültek a hangszer repertoárjába, mint az eredeti kompozíciók, hiszen annak idején már Bach is így örökítette az orgonára Vivaldi concertóit.

Szathmáry Zsigmond
Szathmáry Zsigmond

Az interpretáló és orgonára adaptáló Szathmáry Zsigmond komponistaként is bemutatkozik. Erről az attitűdről így nyilatkozott egy Fassang Lászlónak adott interjúban: „Orgonistaként ismerem azokat a lehetőségeket, amelyek a hangszerben rejlenek, és sok olyan zeneszerző van, akire ez nem igaz. A különféle gombok, regiszterek elriasztják őket, és nem írnak orgonaműveket, mert nem veszik rá magukat, hogy elmélyedjenek a hangszer kínálta lehetőségekben. Végig kell tehát gondolnia annak, aki orgonadarabot ír, hogy melyek azok a lehetőségek, amelyek minél több orgonán rendelkezésre állnak, hiszen minden zeneszerző azt szeretné, ha a műveit a lehető legszélesebb körben játszanák. Én azt is fontosnak tartom, hogy kilépjek a szűken vett orgonairodalom hagyományából: zenét szeretnék írni, nem orgonazenét."