Eszter, Eliza

Adománygyűjtő Liszt-koncert

2013.03.28. 13:15

Programkereső

A bicentenáriumi Liszt-emlékévben a Zeneszalon felkérésére készült el a zeneszerző bronz mellszobra, melynek első példányát 2011 nyarán Varsóban, a híres Chopin-emlékmű szomszédságában, második öntvényét Belgrádban, a Zeneakadémia előtt avatták fel. Most hiánypótló eseményre kerül sor: a szobor budapesti avatására.

Belváros-Lipótváros Önkormányzata jóvoltából a Liszt-portré - Gerő Katalin alkotása - méltó helyet kapott a Duna Palota sarkán lévő, évekkel ezelőtt megüresedett szoborfülkében, a Zrínyi utca és Nádor utca kereszteződésében. Erről a helyről a szobor a Liszt által sokat látogatott kis kápolna helyén épült Bazilikára nézhet, melynek felépítését maga Liszt is adománnyal segítette, első pesti lakása is a Nádor az utcában volt.

Liszt-szobor
Liszt-szobor

A szobor felállítása ugyanakkor csak közadakozásból valósulhat meg. A kiöntés és felállítás költségeinek előteremtéséhez a Ránki zongoraművész-család - az ügy támogatójaként - egy koncerttel járul hozzá. A hangversenyt a Budapest Music Centerben rendezik május 3-án, műsorán Liszt négykezes és szóló zongoraművei, a Weihnachtsbaum-album szerzői négykezes változata, a Harmadik elfelejtett keringő, a Hangnem nélküli bagatell, a Magyar történelmi arcképek Mosonyi Mihály-tétele és a Dante-szonáta (Après une lecture du Dante - fantasia quasi sonata) szerepelnek. Támogatásával minden érdeklődő a szobor elhelyezését segíti. További információkat a lisztkoncert0503@gmail.com e-mail cím, illetve a www.zeneszalon.hu oldal nyújt.