Béla

Fiatalok a fesztiválon

2013.03.28. 18:02

Programkereső

A Budapesti Tavaszi Fesztivál idei programja tág teret biztosít a fiatal tehetségek bemutatkozásának: a Szépművészeti Múzeumtól a Budapest Music Centeren át a Thália Színházig több koncertet rendeznek ifjú muzsikusok részvételével.

Kodzsi Nakadzsima Debussy-, Liszt- és Schubert-műveket zongorázik szombaton a Magyar Rádió Márványtermében - közölte a fesztivál sajtóirodája. A japán muzsikus zongoratanulmányait 10 évesen kezdte, 2008-ban elnyerte a Hokkaidói Chopin Zongoraverseny első díját. 2012-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Sapporo Concert Hall Kitara közös szervezésű kurzusán a legjobb előadás díjával, valamint egy budapesti bemutatkozás lehetőségével jutalmazták.

Josef Spacek
Josef Spacek

Vasárnap Josef Špaček lép fel a Szépművészeti Múzeumban az Erkel Ferenc Kamarazenekarral. A fiatal cseh hegedűművész 2012-ben kimagasló eredménnyel szerepelt a brüsszeli Erzsébet Királynő Versenyen, ugyanakkor a nemzetközi szólistakarrier mellett a Cseh Filharmonikus Zenekar koncertmesteri teendőit is ellátja. Budapesti hangversenyén Vivaldi Négy évszak című ciklusából az első versenyművet (Tavasz) játssza, majd Mendelssohn tizenhárom évesen komponált d-moll hegedűversenyét szólaltatja meg.

A legutóbbi budapesti zenei verseny, a Szigeti Józsefről elnevezett nemzetközi hegedű- és brácsaverseny díjazottja, Hsziao Wang a Budapest Music Centerben Kovalszki Máriával (zongora) áll pódiumra. Műsoruk változatos: Janáček-, Ysaÿe-, Brahms- és Hubay Jenő-kompozíciókat adnak elő. Hsziao Wang jelenleg a Manhattan School of Music ösztöndíjasaként Lucie Robert professzor irányítása alatt tanul.

Oláh Krisztián Trió
Oláh Krisztián Trió

A zene felemel című esten a Thália Színházban mutatkoznak be április 6-án a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ második évfolyamának növendékei, majd április 7-én, a fesztivál zárónapján az Új generációk-sorozat visszatér a Szépművészeti Múzeumba, ahol apa és fia, Oláh Kálmán és Oláh Krisztián zongoraművész saját kompozíciókat és Bach-műveket játszik (Oláh Krisztián egyszerre végez klasszikus zenei és jazz-tanulmányokat). A koncerten Klenyán Csaba (klarinét) és az Oláh Krisztián Trió működik közre. Oláh Kálmán az elmúlt időszakban számos olyan alkotásával keltette fel a közönség és a szakma érdeklődését, amelyek a klasszikus zene és a jazz határvidékét térképezték fel, március 21-én pedig szerzői estet adott a pécsi Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok együttesével. Az estén Kovács László vezényel.