Orbán

A svédek mindig jók

2013.03.29. 13:51

Programkereső

Több szempontból is igazolható a fenti állítás, alighanem, de a kóruskultúra szempontjából egészen biztosan. A nemzetközi versenyeken szereplő svéd kórusok többnyire valóban figyelemre méltó teljesítményt nyújtanak.

 A XIV. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny nagydíját is egy svéd énekkar, a Stockholms Musikgymnasium kórusa nyerte el március 27-én, szerdán. A díjat az Emberi Erőforrások Minisztériuma ajánlotta fel 

violinkulcs, kotta, illusztráció
violinkulcs, kotta, illusztráció

A márciusi pesti megmérettetésen sokszínű, változatos és széles mezőnyből került ki a nagydíjas: a versenyen ugyanis összesen 60 kórus mutatkozott be 13 kategóriában. A csaknem 30 hazai énekkar mellett számos európai és több, a kontinensen kívüli országból érkeztek énekesek a seregszemlére, amely idén pop-, jazz- és gospel-kategóriákkal vált még sokrétűbbé. 

A versenyen 38 arany, 23 ezüst és 4 bronz diplomát ítélt oda a hazai és nemzetközi zenei élet kiválóságait felvonultató, tíztagú zsűri.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkári díját a versenyen nyújtott kiemelkedő teljesítményéért és Gyöngyösi Levente Cantate Domino című művének legjobb előadásáért a Kecskeméti Kodály Iskola Durányik László vezette Aurin Leánykara és Nőikara kapta.
A Lantos Rezső Alapítvány különdíját Ney Andrea, a Városminor Kamarakórus karnagya vehette át, míg karnagyi különdíjat kimagasló művészi teljesítményéért Yvonne Palm Lebel, a szintén svéd Upplands Väsby Musikklasser kórus vezetője kapott.
A nagydíjat Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár adta át szerdán este a Budapest Kongresszusi Központban.