György

"Jubilate Visegrád"

2013.04.02. 13:30

Programkereső

A visegrádi csoport országaiból érkezett művészek részvételével rendeznek ünnepi gálakoncertet április 7-én, vasárnap délután a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében. A hangersenyre a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében kerül sor, az Ars Danubiana Visegrád 2009 Alaptívány azonban később sem marad tétlen.

A J. Chr. Bach, F. Benda, J. A. Benda, Subissati, Vaňhal, Haydn és Stamitz kompozícióiból álló műsor a Magyar Nemzeti Múzeum Visegrádi Mátyás Király Múzeuma és az Ars Danubiana Visegrád 2009 Alapítvány kezdeményezésére, Csehország, Lengyelország és Szlovákia, valamint Magyarország támogatásával, 2004 és 2011 között évente megrendezett közös koncertek hagyományát folytatja - mondta az alapítvány kuratóriumának elnöke, Klenjánszky Tamás.

Magyar Nemzeti Múzeum épülete (Teleki és Wallenberg kiállítások)
Magyar Nemzeti Múzeum épülete (Teleki és Wallenberg kiállítások)

 A hangversenyen fellép Barbara Maria Willi cseh csembaló-, Martina Bernášková szlovák fuvola-, Agata Sapiecha lengyel hegedű- és Papp Rita magyar csembalóművész. Az idei hangversenyhez Visegrád - Képek egy közép-európai együttműködés történetéből címmel dokumentumkiállítás kapcsolódik. A kiállítás kurátora Gróf Péter, a Mátyás Király Múzeum régész-muzeológusa.

Az Ars Danubiana Visegrád 2009 Alapítvány célja, hogy a művészetek és a tudományok területén kezdeményező szerepet vállaljon a Duna-medence kulturális intézményeinek és civil szervezeteinek együttműködésében - közölte Klenjánszky Tamás. Az alapítvány létrehozói között van Hauser Adrienne zongoraművész, Jeney Zoltán és Victor Máté zeneszerző, Csontos Elek üvegművész és Gróh Dániel régész.

Mocsári Károly
Mocsári Károly

Az Ars Danubiana nemzetközi fesztiválok, konferenciák és kurzusok rendezésében is részt vállal. Május 4-én például a visegrádi református templomban emlékeznek meg Kodály egyik tanítványa, Dávid Gyula zeneszerző születésének 100. évfordulójáról. Júniusban In memoriam Zoller Attila címmel nemzetközi jazztalálkozót rendeznek. Júliustól augusztus közepéig a régió zenetörténeti repertoárjából válogatnak a templomi koncerteken. Wagner és Liszt szellemi szövetsége címmel Csordás Klára és Mocsári Károly zongoraművész ad koncertet, míg az Itália és Lengyelország című műsort a Jarosławi Régizenei Fesztivál viszi Visegrádra.

Spányi Miklós
Spányi Miklós

Ugyancsak az alapítvány szervezi, de a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola ad helyet egy nemzetközi kurzusnak szeptember első hetében. Témája: Carl Philipp Emanuel Bach, Joseph Haydn és kortársaik, többek között Jiři Antonín Benda, Anton Zimmermann, Rigler Ferenc Pál, valamint Johann Nepomuk Hummel billentyűs művei. A kurzus mestereinek Spányi Miklóst, számos billentyűs hangszer (orgona, tangens zongora, csembaló, klavikord, fortepiano) nemzetközi hírű szakértőjét és előadóművészét, Kemenes András és Marian Lapsansky zongoraművészt, valamint Dobay Linda csembaló- és fortepiano művészt javasolta a program főszerkesztője, Zászkaliczky Tamás orgonaművész.