Márk

Latmotives

2013.04.04. 13:00

Programkereső

Lett népzenei motívumokat alkalmazó zongoramű komponálására kapott felkérést Hollós Máté Lettországból. A mű megírására egy különleges hangverseny apropóján kérték meg a zeneszerzőt, amelyen lett komponisták ugyanakkor magyar népzenére hivatkozó alkotásokat mutatnak be.

Hollóst már sokszor megihlette a folklór: több művében idéz magyar népdalokat, zongoraversenye azonos hangnemű angol és magyar népdalt ötvöz, egyik leggyakrabban játszott darabja pedig egy cigány népdalra épül.

Hollós Máté
Hollós Máté

"Kaptam szakirodalmat, dalgyűjteményt, több órányi hangfelvételt, amely számos variánsban mutatta föl leginkább az énekelt lett folklórt - számolt be az alkotói folyamatról a zeneszerző - de hogy miről szólnak a dalok, nem tudhattam, hiszen csak lettül szerepelt a szövegük, márpedig ez az indoeurópai, balti nyelv legföljebb a szomszédos litvánra hasonlít némiképp. Féltem, nem olyan motívumokat párosítok-e, amelyeknek kapcsolódása megmosolyogtathatja a lett hallgatót." Végül - mint kiderült - a téli és a nyári ünnepkörből származó dalok foszlányai épültek a jellegzetes "zümmögő" hangütésre felfűzött Latmotives című kompozícióba.

A műsort Lettország-szerte négy alkalommal mutatja be a kitűnő fiatal zongoraművésznő, Diana Zandberga. "Már a skype-on keresztül lefolytatott próba meggyőzött arról, hogy jó kezekben van a darab. S amiként zeneértő rigai nagykövetünk, Dobokay Gábor segítő keze nélkül aligha valósulhatott volna meg e példátlan lett-magyar szellemi kaland, remélem, hogy a budapesti lett nagykövet közreműködésével nálunk is mielőbb megismerhetik Zandbergát és e műveket, Gundega Šmite, Dace Aperāne és Jānis Zadbergs alkotásait" - mondta a komponista..