Emma

Tomboló közönség, óriási siker

2013.04.04. 11:55

Programkereső

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar meghívást kapott Kolumbia fővárosának az idén először megrendezett Beethoven Fesztiváljára. A rendezvény rendkívüli érdeklődést keltett a dél-amerikai országban, a magyar zenekar pedig hatalmas sikert aratott.

A hozzávetőleg 6,5 millió lakosú Bogotá Beethoven Fesztiválja mintegy 8 helyszínen zajlott március 27-30-ig. A Nemzeti Filharmonikusok a Teatro Mayor Julio Mario Santo Domingo koncertteremben, az ottani "Művészetek Palotájában" adtak koncerteket március 28-án, 29-én és 30-án, amelyeket a közönség kitörő lelkesedéssel fogadott.

Bogotá, Teatro Mayor Julio Mario Santo Domingo hangversenyterem
Bogotá, Teatro Mayor Julio Mario Santo Domingo hangversenyterem

Az együttes előadásában a IV. és az V. szimfónia (B-dúr, op. 60 és c-moll, op. 67), majd a fesztivál záróhangversenyén a IX. szimfónia (d-moll, op. 125) hangzott el Kovács János vezényletével, Norah Amsellem, Allison Cook, Martin Muehle és Jukka Rasilainen szólisták, valamint a Sociedad Coral Santa Cecilia és a Coro de la Ópera de Colombia kórus részvételével. A szimfóniák mellett eljátszották a Coriolan-nyitányt (op. 62) és a D-dúr hegedűversenyt (op. 61) is. Az utóbbi kompozíció közreműködője Viktoria Mullova volt, aki a moszkvai Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen aratott győzelmével vált híressé.

A hangversenyket eredetileg Kocsis Zoltán vezényelte volna, de orvosai tanácsára nem utazhatott az együttessel, így a 4. zongoraversenyt (G-dúr, op. 58), amelynek tervezett szólistája ő maga volt, felfedezettje, az argentin Ingrid Fliter szólaltatta meg, akit a budapesti közönség is jól ismer. A művészt a fesztivál szervezői akkora örömmel fogadták, hogy a rendezvény néhány prospektusának címoldalán az ő fényképét jelentették meg.