Klaudia

Bemutatkozik a ZAK Ensemble

2013.04.05. 12:00

Programkereső

A Liszt Akadémia Kortárszenei Együttese április 9-én fiatal magyar, izlandi, ír és francia zeneszerzők műveit mutatja be a MÜSZIben.

A közelmúltban alakult, nyitott szellemiségű ZAK Ensemble kortárs komponisták - köztük Dargay Marcell, Solti Árpád és Zombola Péter - műveit szeretné valóban közelebb vinni a kortárs közönséghez. S szándékuk nem csak üres frázis: bemutatkozó koncertjükön romkocsma-módra berendezett helyszínen, váratlan meglepetésekkel fűszerezett műsorral várják az újdonságra éhes érdeklődőket. A MÜSZI-ben (Művelődési Szint) április 9-én este fél nyolckor kezdődő rendhagyó hangversenyen közreműködik Nagy Judit (fuvola), Szűcs Péter (klarinét), Birtalan Zsolt (zongora), Borsos Kata és Domány Bernadett (hegedű), Tornyai Péter (mélyhegedű), valamint Zétényi Tamás (gordonka); a ZAK Ensemble-t Horváth Balázs, az LFZE Zeneszerzés Tanszékének egyetemi adjunktusa, az együttes állandó karmestere vezényli. Műsorukon az izlandi Kjartan Olaffson, Donnacha Dennehhy (Írország), Régis Campo (Franciaország), valamint Dargay Marcell, Solti Árpád és Zombola Péter művei hangzanak el.

ZAK Ensemble
ZAK Ensemble

A ZAK Ensemble - a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kortárszenei Együttese - Fekete Gyula, az LFZE Zeneszerzés tanszékvezetője művészeti koordinációjával alakult a Zeneakadémia olyan mesterszakos és doktorandusz hallgatóiból, akik már korábbi tanulmányaik során gyakorlatot szereztek a kortárs zene előadásában. Az együttes nevét a New Music: New Audiences (röviden: New:Aud) projekthez kapcsolódva vette fel. Az EU kulturális keretprogramjának támogatásával indult kezdeményezésben 17 európai ország 31 kortárs zenei együttese - kamarazenekarok, vonósnégyesek, elektroakusztikus együttesek, köztük a Klangforum Wien vagy a London Sinfonietta - vesz részt, a projekt célja az új zene népszerűsítése, azaz a kortárs komolyzene, az újszerű hangversenyek (szokatlan helyszínek, műfajok, médiumok és művészeti ágak vegyítése), és a kortárs közönség megszólítása.

ZAK Ensemble
ZAK Ensemble

A New:Aud programban résztvevő együttesek 2013-ban koncertek sorozatát adják majd Európa-szerte. A ZAK Ensemble az elkövetkező hónapok során több helyszínen is bemutatkozik, július 23-án például a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány szigligeti Alkotóházában hallhatja játékát a közönség.