Konrád

Beethoven, Schubert és Szokolov

2013.04.10. 09:42

Programkereső

Április 10-én, szerdán a nemzetközi zenei élet egyik legkiemelkedőbb zongoraművészeként számon tartott Grigorij Szokolov zongoraestjével folytatódik a Művészetek Palotájában "A Zongora"-sorozat.

 Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. által életre hívott, rendkívül népszerű koncertfolyam, az MVM Koncertek kiemelkedő pianistákat Budapestre csábító sorozatának megrendezésére idén immmár tizedszerre került sor. A kerek évfordulót számos nemzetközi és hazai világsztár ünnepelte és ünnepli a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Grigory Sokolov
Grigory Sokolov

A Leningrádban született Grigorij Szokolov tehetsége már ötéves korában megmutatkozott. Tanulmányait rögvest egy speciális zeneiskolában kezdte, majd 1960-ban a Leningrádi Konzervatórium tanulója lett, és alig tizenkét éves korában lépett először nyilvánosság elé. Négy évvel később, 1966-ban a zsűri egyhangú döntésével megnyerte a 3. Nemzetközi Csajkovszkij Zongoraversenyt. A fiatal tehetség sikerét koncertkörutak követték a Moszkvai Filharmonikus Zenekarral Olaszországban, Portugáliában és Németországban, majd Észak-Amerikában és a Közel-Keleten is. Azóta fellépett a bécsi Musikvereinban, a berlini Filharmóniában, az amszterdami Concertgebouw-ban és a New York-i Carnegie Hallban, Londonban, Salzburgban, Tokióban, Párizsban, Rómában, Madridban. Olyan együttesek voltak a partnerei, mint a New York-i, a Drezdai, a Müncheni és a Varsói Filharmonikusok, a lipcsei Gewandhaus, a milánói Scala és a Zürichi Tonhalle Zenekara, valamint a Bambergi Szimfonikusok és a Helsinki Rádiózenekar, s dolgozott már a világ vezető karmestereinek nagy részével. Mostanra az MVM Koncerteknek is állandó vendége.

Grigorij Szokolov ma egyike Oroszország legünnepeltebb művészeinek. Bachtól Schönbergig terjedő széles repertoárja, a zene értelmezésének komolysága és eredetisége, előadásmódjának pontossága mind a közönséget, mind a kritikát megragadja, bárhol is játszik. A budapesti közönség eddig többek között Bachot, Beethovent, Brahmsot, Schubertet, Schumannt, Szkrjabint hallhatott tőle, április 10-i hangversenyén Schubert Négy impromptujét (D 899), magával ragadó szépségű Három zongoradarabját (D 946) és Beethoven utolsó zongorszonátáinak egyikét, a B-dúr ("Hammerklavier", op. 106) szonátát tűzte műsorára.

A Művészetek Palotája épülete kategória, Dömölky Dániel, első helyzettMüpa fotópályázat, ötéves szülinap
A Művészetek Palotája épülete kategória, Dömölky Dániel, első helyzettMüpa fotópályázat, ötéves szülinap

Az összesen 33 koncertből álló 2012-2013-as évad 2012. október 6-án, a Gödöllői Királyi Kastélyban kezdődött a 14. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál nyitókoncertjével. Az MVM Koncertek hagyományosan egy-egy hangszer bemutatására épülnek, helyszínük a zenéhez illően festői. „A Zongora" és „A Hegedű" sorozat a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Festetics Palota Tükörtermében várja a közönséget. Az MVM, mint társalapító közreműködésével létrehozott Junior Prima Díjban részesült tehetségek a Bartók Emlékházban adnak önálló zongoraesteket. A „Hangszerek világa" gyermekkoncert-sorozatban ifj. Balázs János a zongora titkaiba vezeti be a gyermekeket és családtagjaikat.